Akershus – offentlige institusjoner

Fylkeskommunens administrasjon ligger i Oslo sentrum. Akershus har fylkesmann felles med Oslo. I 1998-2011 var Hans Johan Røsjorde fylkesmann og deretter Valgerd Svarstad Haugland. Fylket har i alt 32 fylkeskommunale videregående skoler. FylkesmuseumHvam i Nes, folkehøyskoler i Vestby, Bærum, Hurdal og på Jessheim. Statlig spesialpedagogisk kompetansesenter i Bærum (epilepsi).

Akershus universitetssykehus ligger i Lørenskog. I fylket er det ellers mindre sykehus i Eidsvoll (Stensby og den private Feiringklinikken), Ski og Bærum (Bærum Sykehus, Martina Hansens Hospital, Statens senter for epilepsi), samt psykiatriske sykehus på Blakstad og Dikemark i Asker.

Ellers finnes en del statlige forsknings- og undervisningsinstitusjoner av betydning, f.eks. Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, Norsk institutt for luftforskning og Institutt for energiteknikk i Skedsmo. Handelshøyskolen BI har avdeling i Lillestrøm, mens hovedkontoret fra høsten 2005 flyttes fra Sandvika til Nydalen i Oslo. Høgskolen i Akershus har sine lokaler på Kjeller. NATOs Nordkommando lå inntil 1994 på Kolsås i Bærum, da den ble flyttet til Jåttå i Stavanger.

Asker og Bærum tilhører Oslo bispedømme, mens resten av fylket tilhører Borg bispedømme. Asker og Bærum tilhører Oslo politidistrikt, mens østlige deler av Akershus tilhører Øst politidistrikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.