Akersberg gruve er en gammel sølv- og blygruve under Gamle Aker kirke i Oslo, kanskje den eldste gruve i landet.

Etter at gruven muligens hadde blitt drevet og deretter nedlagt på 1100-tallet, ble driften tatt opp igjen i 1530–1540 og forsøkt satt i gang på ny omkring 1580. Et par stoller er fremdeles bevart omtrent i gatenivå, og en av de vannfylte sjaktene går 28 meter ned i grunnen, som er betydelig under havnivået. Restene etter den gamle gruven er forseglet og fredet som kulturminne.

Forekomst 

Gruva ble drevet på en bly-sink-mineralisering langs en permisk diabasgang som skjærer seg gjennom knollekalk og skifer. Sølvet var knyttet til galenitt (blyglans).

Legender 

Sagnet forteller at Gamle Aker kirke hviler på fire stolper av massivt gull og at en ildsprutende drage vokter på store skatter der. Sjaktene har vært omtalt som «Dragehullene», og under kirken skal det også finnes et tjern hvor forgylte ender svømmer omkring. Dragehullene er reelle nok, idet det tidligere kan ha stått en varm og illeluktende røyk opp av sjaktene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg