Aker RGI AS

Artikkelstart

Aker RGI AS er et tidligere norsk industrikonsern som ble etablert i 1997 ved sammenslutning av selskapene Aker AS og RGI (Resource Group International). Eneaksjonær var fra 2000 Kjell Inge Røkke, og han hadde plassert en rekke av sine investeringer i flere sektorer i Aker RGI.

Konsernet hadde store eierinteresser i det daværende Aker Kværner som ble etablert i 2002 og senere spillet opp i Aker Solutions og Kværner, i det daværende verftskonsernet Aker Yards som ble etablert i 1998 og senere solgt til koreanske STX som igjen videresolgte selskapet til italienske Fincantieri, i den internasjonale arkiv- og lagersystemprodusenten Dexion som blant annet hadde fabrikk i Hønefoss og i finansselskapet Aker Finans.

Aker RGI eide også fiskeforedlingsselskapet Norway Seafoods som ble etablert i 1994 og senere fikk navnet Aker Seafoods ASA i 2005 og Havfisk ASA i 2013. Selskapet eide også danske Atlas-Stord som leverte utstyr til fôr- og matvareindustrien, avfallsbehandling og miljøsektoren, i tillegg til det amerikanske eiendomsselskapet Legend. I årene 1987 til 1999 drev Aker RGI også sement- og byggevarevirksomhet gjennom Norcem som senere ble Scancem. I 2004 gikk Aker RGI inn i det børsnoterte selskapet Aker ASA, som ble et holdingselskap for Røkkes industriinteresser.

Historikk

Aker AS hadde røtter tilbake til Akers mek. Verksted som ble grunnlagt i 1841 med skipsbygging som hovedaktivitet. Senere ble selskapet en ledende leverandør av plattformer og moduler til norsk petroleumsvirksomhet.

RGI ble etablert i 1994 av Kjell Inge Røkke som hovedeier og Bjørn Rune Gjelsten og var grunnlagt på fiskerier i USA og selskapet American Seafoods Company. RGI ble raskt notert på Oslo Børs og omfattet blant annet store engasjement innen fiskerivirksomhet samlet i Norway Seafoods, skipsverftene Langsten og Brattvaag og Hønefoss-bedriften Kasten Høvik som var grunnlaget for senere Dexion.

RGI var en periode stor eier innen sports- og fritidsbransjen, blant annet gjennom selskapene Gresvig, Helly-Hansen og Brooks, i bokhandlerkjeden og kontorrekvisitafirmaet Libris EMO og hovedaksjonær fram til 2003 i eiendomsselskapet Avantor som særlig har vært aktivt innen utviklingen av Nydalen i Oslo.

I 1996 ble RGI største aksjonær i Aker AS, hvor Bjørn Rune Gjelsten var konsernsjef i årene 1996–2000. I 1997 fusjonerte de to selskapene til Aker RGI, hvor Røkke i 1999 oppnådde kontroll over 90 prosent av aksjene. Minoritetseierne ble deretter innløst og Aker RGI strøket fra børsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg