Aker, tidligere herred i Akershus fylke, fra 1. jan. 1948 del av Oslo. Omsluttet den tidligere Oslo kommune helt, og strakte seg frem til 1858 helt inn til Studenterlunden i vest, Hausmannsgate-Nybrua i nord og Akerselva i øst. Større overføringer til Oslo 1859 og 1878, mindre overføringer 1938 (Sjursøya) og 1946 (Etterstad). Herredet omfattet ved sammenslåingen de fire sognekommunene Ullern, Vestre Aker, Østre Aker og Nordstrand, med et samlet areal på 437 km2 og med 143 163 innb.

 Fra gammelt av hadde Aker hatt en betydelig industriell virksomhet langs Akerselva, men herredet fikk også en del industri på 1800-tallet, særlig langs elvene Alna og Lysakerelva. Aker var frem til kommunesammenslåingen fortsatt en betydelig jordbruksbygd, men byens vekst fra slutten av 1800-tallet hadde gradvis ført til at det vokste opp villabebyggelse, først langs jernbane- og forstadsbanelinjene gjennom herredet (Bryn, Bekkelaget, BestumUllern), senere også i nyutbygde områder (Nordstrand, Vinderen–Slemdal, Lofthus–Grefsen, Tåsen). Etter kommunesammenslåingen har det alt vesentlige av boligbyggingen i Oslo skjedd i områder som hørte til det tidligere Aker herred, særlig i Østre Aker.

Navnet (norrønt akr, 'åker') er opprinnelig navn på to gårder, Store og Lille Aker, førstnevnte ved nåværende Gamle Aker kirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.