Akagera nasjonalpark

Akagera nasjonalpark er leveområdet for en av de største konsentrasjonene av flodhester i Øst-Afrika.

Akagera nasjonalpark
Mer enn 400 forskjellige fuglearter er representert i Akagera nasjonalpark.

Akagera nasjonalpark ligger i det nordøstre Rwanda, nær grensen til Tanzania, 135 kilometer fra hovedstaden Kigali. Nasjonalparken ble grunnlagt i 1934, og er oppkalt etter elven Kagera som renner gjennom området.

Nasjonalparken dekket opprinnelig et areal på 2500 kvadratkilometer, men ble redusert med rundt 50 prosent i 1997 fordi deler av området ble ble tildelt flyktninger som returnerte til Rwanda etter folkemordet i 1994. Siden 2009 har andelen pattedyr økt fra 4000 til 13 500 i 2018, etter at det har blitt gjennomført en rekke tiltak for å verne nasjonalparken.

Dyreliv

Akagera nasjonalpark er et av de mest artsrike områdene i Rwanda, og er bosted for blant annet løver, leoparder, bøfler, elefanter, sjiraffer, antiloper og sebraer. Innsjøen Ihema er kjent for å være leveområdet for en av de største konsentrasjonene av flodhester i Øst-Afrika. I tillegg er mer enn 400 forskjellige fuglearter, noen av dem regnes for å være endemiske, representert i parken.

Klima og vegetasjon

Akagera nasjonalpark er et av de største vernede våtmarksområdene i Afrika, og omfatter et rikt økosystem som inkluderer blant annet savanner, fjell- og sumpområder og innsjøene Shakani og Ihema. Nasjonalparken kjennetegnes av et moderat til varmt tropisk klima med to årlige nedbørsperioder.

Les mer om i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg