Aké Loba er en forfatter og politiker fra Elfenbenskysten. Han var medlem av landets parlament og borgermester i byen Abobo, den viktigste forstaden til storbyen Abidjan. På 1990-tallet emigrerte han til Frankrike.

Aké Lobas forfatterskap er lite, men viktig. Hans mest kjente bok er debutromanen Koucoumbo, l'étudiant noir (1960, «Coucoumbo, den svarte studenten»), som tar for seg livet blant afrikanske studenter i Paris. Boken er en av de første om dette temaet som etter hvert ble svært viktig i afrikansk litteratur. Deretter fulgte Les Fils de Kouretcha (1970, «Kouretchas sønner»), om møtet mellom det tradisjonelle og det moderne Afrika. Hans seneste bøker var Les Dépossédés (1973, «De fordrevne») og Le Sas des parvenus (1990, «Slusen for oppkomlingene»).

Loba var talsmann for dialog mellom afrikanske og europeiske verdier. Han fikk flere litterære priser for romanene sine.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. februar skrev Jon Richardsen

Tradisjonene og det moderne
Aké Lobos forfatterskap er lite, men viktig.

Her er vel etternavnet feilskrevet?

25. februar svarte Truls Olav Winther

Du har naturligvis helt rett. Dette var en trykkfeil -eller en skrivefeil fra min side - som jeg hadde oversett. Mange takk for hjelpen.

Hilsen T. O. Winther

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.