Aké Loba

Faktaboks

Aké Loba

Gerard Ake-Loba

Født
15. august 1927
Død
3. august 2012

Artikkelstart

Aké Loba er en forfatter og politiker fra Elfenbenskysten. Han var medlem av landets parlament og borgermester i byen Abobo, den viktigste forstaden til storbyen Abidjan. På 1990-tallet emigrerte han til Frankrike.

Tradisjonene og det moderne

Aké Lobas forfatterskap er lite, men viktig. Hans mest kjente bok er debutromanen Koucoumbo, l'étudiant noir (1960, «Coucoumbo, den svarte studenten»), som tar for seg livet blant afrikanske studenter i Paris. Boken er en av de første om dette temaet som etter hvert ble svært viktig i afrikansk litteratur. Deretter fulgte Les Fils de Kouretcha (1970, «Kouretchas sønner»), om møtet mellom det tradisjonelle og det moderne Afrika. Hans seneste bøker var Les Dépossédés (1973, «De fordrevne») og Le Sas des parvenus (1990, «Slusen for oppkomlingene»).

Loba var talsmann for dialog mellom afrikanske og europeiske verdier. Han fikk flere litterære priser for romanene sine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Tradisjonene og det moderne Aké Lobos forfatterskap er lite, men viktig. Her er vel etternavnet feilskrevet?

svarte Truls Olav Winther

Du har naturligvis helt rett. Dette var en trykkfeil -eller en skrivefeil fra min side - som jeg hadde oversett. Mange takk for hjelpen. Hilsen T. O. Winther

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg