Aitolia

Kalydons akropolis, byens høyestliggende del.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Til straff for forglemmelse ved en ofring sendte Artemis et uhyre-villsvin mot Kalydon. Til kampen mot dette udyret, «den kalydonske jakt», samlet en skare greske helter seg, blant dem Meleagros, som til sist nedla villsvinet.

Artikkelstart

Aitolia var et fjell-landskap i det gamle Mellom-Hellas nord for den ytre delen av Korintbukta. Etter sagnet er landskapet oppkalt etter Aitolos.

Faktaboks

Uttale
aitˈolia

Byene Pleuron og Kalydon nevnes hos Homer. Kalydon, Thermon og Stratos er viktige arkeologiske lokaliteter. Landskapets viktigste myter er knyttet til navnene Oineus, Althaia, Meleagros, Deianeira og den kalydonske villsvinjakt.

Viktige guder var Artemis og Apollon; den siste hadde en viktig helligdom i Thermon som var felles religiøst og politisk møtested for hele distriktet. Aitolia var stort sett avskåret fra havet og temmelig tilbakeliggende i klassisk tid.

Aitolerne var kjent som dyktige leiesoldater. På 300-tallet fvt. dannet de det aitoliske forbund, som ble dominerende i Mellom-Hellas. Forbundet ble styrt av en strateg og et råd samt folkeforsamlingen Panaitolikon, som årlig møttes i Thermon. Forbundet rivaliserte med Makedonia og tok derfor tidlig parti for Roma. Men i 192 fvt. tilkalte de Antiokhos av Syria i maktkampen, og etter nederlaget ved Magnesia i 190 fvt. ble de i 189 fvt. undertvunget av romerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg