Airport Councils International, ACI, er en fellesorganisasjon for lufthavner og lufthavneiere i over 170 land. Lufthavner er en del av landenes infrastruktur og bidrar til nasjonalt potensiale og stabil vekst. Derfor etablerte lufthavnene i fellesskap i 1991 en organisasjon, for gjennom denne å samarbeide om utviklingen av lufthavnbransjen og for å representere bransjen utad.

Oppgaver

ACIs viktigste relasjon er til FN-organet International Civil Aviation Organization – ICAO, som er ansvarlig for utviklingen og implementeringen av internasjonale standarder for lufttransport.

ACI utvikler standpunkt, standarder og anbefalte prosedyrer på områdene operativ sikkerhet, sikkerhet for personell og materiell samt miljømessig sikkerhet, sett i relasjon til etablering og drift av lufthavner. Videre er ACI en aktiv støttespiller for den enkelte lufthavns arbeid i forhold til offentlig myndighet, det enkelte flyselskap, flyselskapenes interesseorganisasjoner, særlig innen områdene operative og tekniske driftsforhold og i forhold som berører økonomi.

ACI tilbyr sine medlemmer trenings- og opplæringsmuligheter, måleverktøy innen betjening av publikum, detaljert statistikk og relevante publikasjoner for bransjen.

Historie

 • 1948: Etableringen av Airport Operators Council med base i Washington D.C.
 • 1950: Etableringen av Western European Airports Association WEAA med base i Zurich.
 • 1962: Etableringen av International Civil Airports Association ICAA med base i Paris.
 • 1970: Etableringen av Airport Associations Coordinating Council – AACC1971: ICAO innvilger AACC observasjonsstatus.
 • 1972: Åpning av AACCs permanente secretariat i Genéve.
 • 1974: Forente Nasjoner – FN gir AACC konsultativ status.
 • 1991: Etablering og endring av organisasjonens navn til Airports Council International (ACI), som integrerer AOCI, ICAA og AACC. Struktureres i seks, geografiske regioner: Afrika, Asia, Europa, Latin Amerika/Det Karibiske Hav, Nord-Amerika, Stillehavet, Representasjonskontorer etableres i Kairo, New Delhi, Brüssel, Caracas, Washington D.C., og Honolulu.
 • 1992: ICAO gjør kjent at man vil samarbeide med ACI innen spørsmål om miljø og overbelastning.
 • 1993: Etableringen av ACI-fondet for utviklingsland med base i Genéva. 1996: Nettsiden ACI World Website (www.airports.org) og magasinet Airport World Magazine. 1996: ACI styrker sitt forhold til World Trade Organisation – WTO (Verdens handelsorganisasjon).
 • 2001: ACI har 550 medlemslufthavner som til sammen driver 1400 lufthavner i 170 land.
 • 2004: Niels Boserup fra København blir valgt til stillingen som leder for ACI.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg