Airport Councils International – ACI

Airport Councils International – ACI, er en fellesorganisasjon for lufthavner og lufthavnseiere i over 170 land.  Lufthavner er en del av landenes infrastruktur og bidrar til nasjonalt potensiale og stabil vekst. Derfor etablerte lufthavnene i fellesskap i 1991 en  organisasjon for gjennom denne å samarbeide om utviklingen av lufthavnsbransjen og for å representere bransjen utad.

ACIs viktigste relasjon i sitt arbeid er til FN-organet International Civil Aviation Organization - ICAO, som er ansvarlig for utviklingen og implementeringen av internasjonale standarder for lufttransport.

ACI utvikler standpunkt, standarder og anbefalte prosedyrer på områdene operativ sikkerhet, sikkerhet for personell og materiell samt miljømessig sikkerhet, sett i relasjon til etablering og drift av lufthavner. Videre er ACI en aktiv støttespiller for den enkelte lufthavns arbeid i forhold til offentlig myndighet, det enkelte flyselskap, flyselskapenes interesseorganisasjoner, særlig innen områdene operative og tekniske driftsforhold og i forhold som berører økonomi.

ACI tilbyr sine medlemmer trenings- og opplæringsmuligheter, måleverktøy innen betjening av publikum, detaljert statistikk og relevante publikasjoner for bransjen.   

ACIs hjemmeside:Airport Councils International

En tidslinje for ACI

1948: Etableringen av Airport Operators Council med base i Washington D.C.

1950: Etableringen av Western European Airports Association WEAA med base i Zurich.

1962: Etableringen av International Civil Airports Association ICAA med base i Paris.

1970: Etableringen av Airport Associations Coordinating Council – AACC1971: ICAO innvilger AACC observasjonsstatus.

1972: Åpning av AACCs permanente secretariat i Genéve.

1974:Forente Nasjoner - FN gir AACC konsultativ status.

1991: Etablering og endring av organisasjonens navn til Airports Council International (ACI), som integrerer AOCI, ICAA og AACC. Struktureres i seks, geografiske regioner: Afrika, Asia, Europa, Latin Amerika/ Det Karibiske Hav, Nord-Amerika, Stillehavet,  Representasjonskontorer etableres i Kairo, New Delhi, Brüssel, Caracas, Washington D.C., og Honolulu.  1992:ICAO gjør kjent at man vil samarbeide med ACI innen spørsmål om miljø og overbelastning.

1993: Etableringen av ACI-fondet for utviklingsland med base i Genéva. 1996: Nettsiden ACI World Website (www.airports.org) og magasinet Airport World Magazine. 1996: ACI styrker  sitt forhold til World Trade Organisation – WTO (Verdens handelsorganisasjon). 2001: ACI har 550 medlemslufthavner som til sammen driver 1400 lufthavner i 170 land. 2004: Niels Boserup fra København blir valgt til stillingen som leder for ACI.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.