Ahrar al-Sham

Artikkelstart

Harakat Ahrar al-Sham al-Islamiyya(«Den islamske bevegelsen av frie menn i Levanten»), oftest omtalt som Ahrar al-Sham, er en syrisk koalisjon av islamistiske militære opprørsgrupper som siden 2011 har deltatt i kampen mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad under krigen i Syria.

Ahrar al-Sham har sitt utspring i Idlib-provingen, og har spredd seg til andre deler av Syria, men står sterkest i den nordlige og vestlige del av landet. Bevegelsen er den største nasjonale aktør i kampen mot regjeringen. Grupperingen har som målsetting å erstatte det sekulære syriske regimet med et islamistisk styre basert på sharia-lovgivning.

Politikk

Ahrar al-Sham er en salafistisk og islamistisk gruppering, men inngår ikke i den globale jihadist-bevegelsen og har avgrenset sin virksomhet til Syra. Her kjemper gruppen for å fjerne det sekulære Baath-regimet og etablere en islamistisk stat. Samtidig søker Ahrar al-Sham å framstå som en moderat motstandsgruppe, og er ikke regnet som en terroristorganisasjon verken av FN, EU eller USA. Andre land, blant dem De forente arabiske emirater, Egypt, Iran og Russland, har derimot gjort det.

Grupperingen ble fra starten ledet av Hassan Aboud, som i september 2014 var en av flere ledere som ble drept i en eksplosjon i hovedkvarteret i Ram Hamdan i Idlib. Øverstkommanderende i 2016 var Abu Yahya al-Hamawi.

Bakgrunn

Ahrar al-Sham var en av de første militære gruppene som vokste fram i opposisjon mot Baath-regimet, og som deltok i den militære delen av opprøret i 2011. Fra starten i 2011 besto grupperingen av rundt 25 opprørsenheter, de fleste i Idlib-provinsen. Flere kom til i flere deler av Syria, og i 2012–2013 var den en av de mest betydningsfulle militære aktørene i borgerkrigen. Den ble også ansett som den kanskje mest militært kompetente.

Ahrar al-Sham er en koalisjon av flere militære enheter, og har selv samarbeidet med andre grupperinger, og bidratt til å etablere sammenslutninger av islamistiske grupper. Ahrar al-Sham var i 2012 sentral i opprettelsen av sammenslutningen Syrian Islamic Front (SIF), til den ble oppløst høsten 2013. Deretter ble Islamsk front (Islamic Front, IF) dannet i november 2013, med Ahrar al-Sham som en av sju grupper som derved gikk sammen. Mange soldater som inngikk i disse konstellasjonene gikk etter hvert inn i Ahrar al-Sham.

Allianser

Grupperingen har samarbeidet med den sekulære Free Syrian Army (FSA), men sluttet seg ikke til den politiske opposisjonskoalisjonen Det syriske nasjonalrådet (Syrian National Council, SNC). Den samarbeidet lenge med, og gjennomførte militære operasjoner, med jihadistiske Jabhat al-Nusra, (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham), som var forgreningen til al-Qaida i Syria. Deretter har de to til dels kjempet mot hverandre. Til 2014 samarbeidet Ahrar al-Sham også med Den islamske stat (IS), før det kom til sammenstøt mellom dem. I 2018 gikk Ahrar al-Sham sammen med Nour al-din al-Zenkia-bevegelsen i Syrian Liberation Front.

En stor del av ledelsen ble drept i kampene med IS i 2014, og gruppen ble svekket, før den bygde seg opp igjen i 2015. Da var den med på å bygge opp en ny paraplyorganisasjon, Jaysh al-Fatha. Med dennes militære framgang fikk Ahrar al-Sham økt støtte utenfra, særlig fra Saudi-Arabia og Tyrkia. I tillegg er det antatt at gruppen har gått mye av sin finansiering fra kilder i Kuwait og Qatar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg