Ahrar al-Sham

Harakat Ahrar al-Sham al-Islamiyya ('Den islamske bevegelsen av frie menn i Levanten'), oftest omtalt som Ahrar al-Sham, er en syrisk koalisjon av islamistiske militære opprørsgrupper som siden 2011 har deltatt i kampen mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad under borgerkrigen i Syria, og den største nasjonale aktøren i motstandskampen. Grupperingen har som målsetting å erstatte det sekulære syriske regimet med et islamistisk styre basert på sharia-lovgivning. Ahrar al-Sham har sitt utspring i Idlib-provingen, og har spredd seg til andre deler av Syria, men står fortsatt sterkest i den nordlige og vestlige del av landet.

Ahrar al-Sham var en av de første militære gruppene som vokste fram i opposisjon mot Baath-regimet, og som deltok i den militære del av opprøret i 2011. Fra starten medio 2011 besto grupperingen av rundt 25 opprørsenheter, de fleste i Idlib-provinsen. Flere kom til, i flere deler av Syria, og allerede i 2012–13 var grupperingen en av de mest betydningsfulle militære aktørene i borgerkrigen. Den er også ansett som den kanskje mest militært kompetente.

Ahrar al-Sham er en koalisjon av flere militære enheter, og har selv samarbeidet med andre grupperinger, og bidratt til å etablere sammenslutninger av islamistiske grupper. Ahrar al-Sham var i desember 2012 sentral i opprettelsen av en sammenslutningen Syrian Islamic Front (SIF), til den ble oppløst høsten 2013. Deretter ble Islamsk front (Islamic Front, IF) dannet i november 2013, med Ahrar al-Sham som en av sju islamistgrupper som derved gikk sammen. Mange soldater som inngikk i disse konstellasjonene gikk etter hvert inn i Ahrar al-Sham, som antas å ha en militær styrke på ca. 20 000 soldater.

Ahrar al-Sham har samarbeidet med den sekulære Free Syrian Army (FSA), men sluttet seg ikke til den politiske opposisjonskoalisjonen Det syriske nasjonalrådet (Syrian National Council, SNC). Gruppen samarbeidet lenge med, og gjennomførte militære operasjoner, med jihadistiske Jabhat al-Nusra, (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham), som var forgreningen til al-Qaida i Syria. Til 2014 samarbeidet Ahrar al-Sham også med Den islamske stat (IS), før det kom til sammenstøt mellom dem. En stor del av ledelsen ble drept i kampene med IS i 2014, og gruppen ble svekket, før den bygde seg opp igjen i 2015. Da var den med på å bygge opp en ny paraplyorganisasjon, Jaysh al-Fatha. Med dennes militære framgang fikk Ahrar al-Sham økt støtte utenfra, særlig fra Saudi-Arabia og Tyrkia. I tillegg er det antatt at gruppen får mye av sin finansiering fra kilder i Kuwait og Qatar. Samtidig som Ahrar al-Sham kjemper mot det syriske regimet, har grupperingen vært med på våpenhvileavtaler, og har signalisert vilje til å være med på å framforhandle en fredsavtale.

Ahrar al-Sham er en salafistisk og islamistisk gruppering, men inngår ikke i den globale jihadist-bevegelse; den har angrenset sin virksomhet til Syra. Her kjemper gruppen for å fjerne det sekulære Baath-regimet og etablere en islamistisk stat. Samtidig søker Ahrar al-Sham å framstå som en moderat motstandsgruppen, og den er ikke regnet som en terroristorganisasjon verken av FN, EU eller USA. Andre land, inklusive De forente arabiske emirater, Egypt, Iran og Russland, har derimot gjort det.

Den ble fra starten ledet av Hassan Aboud, som i september 2014 var en av flere ledere som ble drept i en eksplosjon i hovedkvarteret i Ram Hamdan i Idlib. Øverstkommanderende i 2016 var Abu Yahya al-Hamawi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg