Ahmed H. Zewail, kjemiker og fysiker som ble født i Egypt, og fra 1968 var bosatt i USA. Han tok bachelor- og mastergrad ved universitet i Alexandria, og doktorgrad ved University of Pennsylvania, USA. Han var postdoc ved University of California, Berkeley, og fra 1976 var han ansatt ved Caltec. Han hadde Pauling-professoratet i kjemi (fra 1990) og var også professor i fysikk. Han var direktør for NSF Laboratory for Molecular Sciences til 2007 og var leder for UST (Physical Biology Center for Ultrafast Science & Technology ved Caltech).

Zewail mottok Nobelprisen i kjemi i 1999 for "sine studier av overgangstilstander i kjemiske reaksjoner med femtosekundspektroskopi". Dette krever en nærmere forklaring.

Et femtosekund er 10-15 s. Dette er en ny enhet avledet fra skandinavisk for 15. (andre tilsvarende prefikser som milli (10-3) og nano (10-9) kommer fra latin.) I et femtosekund beveger atomene i et molekyl seg svært lite. Det beyr at med femtosekundspektroskopi kan man studere svært små bevegelser i et molekyl. Zerwail og hans medarbeidere har utviklet laserpulsteknikker som har gjort dette mulig. Dermed kan man studere hvordan atomene beveger seg i et atom "i langsom kino". Dette har gitt ny informasjon om hvordan kjemiske reaksjoner foregår.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.