Ahmad bin Ali bin Abdullah al-Thani

Ahmad bin Ali bin Abdullah al-Thani, emir av Qatar 1960–72, og den første statssjef i det selvstendige Qatar fra 1971; tilhører landets herskende al-Thani-dynasti.

Han ble innsatt som hersker etter inngripen fra Storbritannia i 1960, da Qatar ennå var et britisk protektorat, og startet med å utforme en viss grad av politisk selvstendighet, blant annet ved å ta Qatar inn i den nye organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, i 1961. I 1970 la han fram en grunnlov med en folkevalgt rådgivende forsamling - som et skritt mot selvstendighet. Ahmad bin Ali al-Thani framforhandlet avtalen om selvstendighet, som i 1971 erstattet den gamle anglo-qatarske avtalen fra 1916.

Emiren opprettholdt systemet med å dele statsinntektene i fire deler: Én til emiren, én til prinsene, én til administrasjonen og én til utviklingsprosjekter. Hans ekstravagante livsstil, muliggjort gjennom omfattende inntekster fra eksport av olje etter andre verdenskrig, førte til at han i 1972 ble avsatt i et palasskupp ledet av sin nevø, statsminister Khalifa bin Hamad al-Thani.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg