Ahmad bin Ali bin Abdullah al-Thani

Ahmad bin Ali bin Abdullah al-Thani, emir av Qatar 1960–72, og den første statssjef i det selvstendige Qatar fra 1971; tilhører landets herskende al-Thani-dynasti.

Han ble innsatt som hersker etter inngripen fra Storbritannia i 1960, da Qatar ennå var et britisk protektorat, og startet med å utforme en viss grad av politisk selvstendighet, blant annet ved å ta Qatar inn i den nye organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, i 1961. I 1970 la han fram en grunnlov med en folkevalgt rådgivende forsamling - som et skritt mot selvstendighet. Ahmad bin Ali al-Thani framforhandlet avtalen om selvstendighet, som i 1971 erstattet den gamle anglo-qatarske avtalen fra 1916.

Emiren opprettholdt systemet med å dele statsinntektene i fire deler: Én til emiren, én til prinsene, én til administrasjonen og én til utviklingsprosjekter. Hans ekstravagante livsstil, muliggjort gjennom omfattende inntekster fra eksport av olje etter andre verdenskrig, førte til at han i 1972 ble avsatt i et palasskupp ledet av sin nevø, statsminister Khalifa bin Hamad al-Thani.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.