Ahmad Shukeiri var den første lederen i PLO. Han holdt denne posisjonen fra PLO ble opprettet i 1964. Som leder for PLO var han mest berømt for sine bombastiske anti-israelske taler i FN. Han trakk seg fra stillingen i desember 1967 etter nederlaget i seksdagerskrigen. PLO ble deretter ledet av Yahya Hamoudeh fram til Yasir Arafat tok over i februar 1969.

Shukeiri ble født i det som nå er Sør-Libanon i 1908, men flyttet til Tulkarem i Palestina som barn. Han flyttet til Jerusalem i 1926 for å gå på videregående skole. Han begynte å studere ved Universitet i Beirut, men etter å ha deltatt i politiske demonstrasjoner ble han utvist av landet av de de franske styresmaktene. Han fullførte jus-utdannelsen sin i Jerusalem. Etter dette jobbet han som advokat i det britiske Palestina-mandatet.

Ahmad Shukeiri ble valgt til stillingen som PLOs første leder fordi han ble sett på som en stabil støttespiller til de arabiske statene. Grunnen til dette var hans fartstid som diplomat. I perioden 1949–1951 hadde han vært del av den syriske FN delegasjonen. Så, i 1950–1956, var han general-sekretær for Den arabiske liga. Deretter, i 1957–1962, var han Saudi-Arabias ambassadør til FN. Han ble avsatt fra denne stillingen grunnet sin positive innstilling til den egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser.

Da Shukeiri ble innsatt som leder for PLO, var det med en antagelse om at han skulle være loyal til Nasser. Shukeiri var verken like lojal til de arabiske statene som de hadde ønsket da de opprettet PLO, eller like radikal som de yngre palestinske politikerne ønsket at han skulle være. Det var disse, med Fatah som den ledende gruppen, som tok over etter Shukeiri i 1969.

Ahmad Shukeiri døde 26. februar 1980. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.