Ahmad Shukeiri

Faktaboks

Ahmad Shukeiri

Ahmad Shuqayri

Født
1908, Tabnin, Libanon
Død
26. februar 1980, Amman, Jordan

Artikkelstart

Ahmad Shukeiri var en palestinsk diplomat og frigjøringsleder, og den første lederen av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) fra dens opprettelse i 1964 til desember 1967. Som leder for PLO var han mest berømt for sine bombastiske anti-israelske taler i FN. Han trakk seg fra stillingen i etter nederlaget i seksdagerskrigen.

Bakgrunn

Shukeiri ble født i det som nå er Sør-Libanon i 1908, men flyttet til Tulkarem i Palestina som barn og til Jerusalem i 1926 for å gå på videregående skole. Han begynte å studere ved universitetet i Beirut, men etter å ha deltatt i politiske demonstrasjoner ble han utvist av landet av de franske styresmaktene, og fullførte jus-studiene i Jerusalem. Etter dette jobbet han som advokat i det britiske Palestina-mandatet.

Diplomatisk karriere

Shukeiri hadde en lang og fremtredende karriere som diplomat. I perioden 1949–1951 var han del av Syrias FN-delegasjon, og fra 1950 til 1956 var han generalsekretær for Den arabiske liga. Fra 1957 til 1962 var han Saudi-Arabias ambassadør til FN. Han ble avsatt fra denne stillingen grunnet sin positive innstilling til Egypts presidenten Gamal Abdel Nasser.

PLO-leder

Ahmad Shukeiri ble valgt til stillingen som PLOs første leder fordi han ble sett på som en stabil støttespiller til de arabiske statene, og under en antagelse om at han skulle være lojal til Nasser. Shukeiri var verken like lojal til de arabiske statene som de hadde ønsket da de opprettet PLO, eller like radikal som de yngre palestinske politikerne ønsket at han skulle være. Det var disse, med Fatah som den ledende gruppen, som tok over etter Shukeiri i 1969, da Yasir Arafat overtok, etter at PLO i et drøyt år hadde vært ledet av Yahya Hamoudeh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg