Agrippina den yngre

Faktaboks

Agrippina den yngre
Født
16. november 15 evt., Colonia Agrippinensis (Köln)
Død
59 evt., Baiae
Agrippina den yngre. Byste fra Ny Carlsberg Glyptotek i København
Agrippina minor
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Agrippina den yngre (Julia) var romersk keiserinne av det julisk-claudiske dynastiet, gift med keiser Claudius og mor til Nero.

Hun var datter av Germanicus og Agrippina den eldre, men opplevde etter farens død at moren og de eldste brødrene ble motarbeidet og drept av keiser Tiberius og hans gardeprefekt Sejanus. Da broren Caligula kom til makten, fikk hun en prominent plass i Roma og ble gift med Cn. Domitius Ahenobarbus. De fikk sønnen Nero sammen. Agrippina ble imidlertid anklaget for å ha vært involvert i en sammensvergelse mot sin bror og sendt i eksil. Herfra ble hun kalt tilbake etter Caligulas død av keiser Claudius.

I strid med lovgivningen, da Claudius var Agrippinas onkel, giftet de seg i 49 evt. Hun sørget for at Claudius adopterte Nero som sin sønn, og lot ham inngå ekteskap med keiserens datter, Octavia. Da lå veien åpen for at Nero skulle arve tronen. Claudius døde ikke lenge etterpå (i 54), i noe som så ut som matforgiftning og de antikke kildene mente Agrippina stod bak.

I Neros første regjeringsår var hun svært involvert i styret av riket, men da han ble eldre og fulgte råd fra Seneca og Burrus, ble Agrippina skjøvet ut. Hun ble drept i 59, angivelig på ordre fra Nero.

Kildene beskriver Agrippina som en dominerende, beregnende, maktglad og skruppelløs kvinne, som ikke skydde noe middel for å fremme seg selv og sin sønn Nero. Hun blir beskyldt for flere giftmord, komplotter og ikke minst å fremme falske anklager og fingerte bevis mot sine motstandere.

Agrippina skal ha besørget at den byen der hun ble født (under farens felttog mot germanerne i 15 evt.) fikk status som romersk koloni. Som en hyllest til keiserinnen ble byen også gitt navnet Colonia Claudia Ara Agrippiniensium, eller bare Colonia Agrippinensis i kortversjon. Byen bærer fremdeles navnet i en enda kortere form, Köln.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg