Agostinho Neto

Faktaboks

Agostinho Neto
António Agostinho Neto
Uttale
nˈeto
Født
17. september 1922, Icolo e Bengo, Portugisisk Angola (nå Angola)
Død
10. september 1979, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)
Agostinho Neto på en konferanse mot kolonialisme og apartheid i Oslo i april 1973.

Agostinho Netos mausoleum i Luanda, rett foran den nye parlamentsbygningen, med sitt karakteristiske 120 meter høye spir.

Netos mausoleum, Luanda
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Agostinho Neto var en angolansk uavhengighetsleder og politiker, og landets president fra 1975 til 1979. Fra 1962 var han leder for uavhengighetsbevegelsen MPLA, en av tre væpnede uavhengighetsorganisasjoner i Angola som kjempet for uavhengighet fra Portugal. Da de siste portugisiske troppene forlot Luanda den 11. november 1975 overlot de makten til MPLA, og Neto erklærte landets uavhengighet. MPLA gjorde ham umiddelbart til president for Folkerepublikken Angola, og han forble det til sin død i 1979.

Bakgrunn

Frem til 1975 var Angola en portugisisk koloni, og Neto utdannet seg som lege i Portugal. Han var ansatt i kolonistyrets helsetjeneste i årene 1952–1960. Han satt deretter i fengsel i 1960–1962, men klarte å rømme. Han var med i Bevegelsen for Angolas frigjøring (MPLA) fra starten i 1957, formann fra 1962, og ledet uavhengighetskampen fra eksil i Folkerepublikken Kongo (nå Republikken Kongo) fra 1962 til 1975.

Uavhengighetskampen

Det splittede landet hadde fått en vanskelig start gjennom en lang og voldelig kolonikrig. Uavhengighetskampen ble preget av interne splittelser og innblanding fra de globale stormaktene USA og Sovjetunionen, samt Cuba og apartheid-staten Sør-Afrika, og den nye uavhengige staten var i en eksistensiell krise fra første stund. På det internasjonale plan styrte Neto den nye staten med diplomatisk pragmatisme. Internt i Angola var hans styresett preget av viljen til en hurtig og statsstyrt omveltning av samfunnet, mens et lite antall personer rundt ham selv akkumulerte makten.

Betydning og ettermæle

Neto har blitt stående som en svært kontroversiell figur i angolansk historie. Han klarte å lede landet til å beholde uavhengigheten under disse vanskelig geopolitiske forholdene. Samtidig var han svært autoritær, og sørget for å fjerne og marginalisere kritiske stemmer både innad i MPLA og i andre politiske bevegelser. Netos rolle i de store utrenskningene innad i MPLA i 1977-1978, som kostet mange titusener liv mens Neto ledet parti og stat, har aldri blitt gransket.

Neto opphøyes av MPLA som landsfader. Portrettet hans finnes i et utall steder i offentlige rom og kontorer, på pengesedlene kwanza, og som statuer i hovedgater. Neto er gravlagt i et mausoleum sentralt i Luanda. Han var også lyriker, og diktsamlingen Afrika græt ble utgitt på norsk i 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg