Aggersborg

Aggersborg. Rekonstruksjonstegning av Aggersborg-anlegget.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Aggersborg er en ringborg (trelleborg) fra vikingtiden, som ligger på nordsiden av Limfjorden i Jylland, Danmark. Aggersborg er den største av de kjente ringborgene fra sen vikingtid i Sør-Skandinavia. Anlegget er tentativt datert til om lag 980, det vil si til Harald Blåtanns tid. Det har blitt datert først og fremst gjennom sammenligning med de bedre daterte borganleggene ved Trelleborg i Slagelse og Fyrkat ved Hobro.

Trelleborgene er unike monumenter fra vikingtiden. Men de representerer samtidig en arkeologisk gåte. I nyere forskning diskuterer man borgenes rolle i den danske middelalderstatens fremvekst, og mer konkret borgenes betydning i en maritim strategi og eventuelle tilknytning til kong Harald Blåtanns flåte.

Opprinnelig var Aggersborg omgitt av en rundt 3 meter høy ringvoll og hadde et tverrmål på 240 meter. Som i Trelleborg antas den romerske fot (29,5 centimeter) å ha vært anvendt som måleenhet. Det indre borgområdet har vært delt i fire kvadranter ved to hovedgater, som har endt ved vollens fire porter. I kvadrantene har ligget 48 hus av Trelleborg-type, fordelt på 12 grupper. Husenes lengde har vært 32,45 meter (ca. 110 romerske fot). I skjæringspunktet for hovedgatene fantes en sentralplass, markert med fire store stolpehull, kanskje til et vakttårn.

Aggersborg har en sentral plassering ved skipsleden gjennom Limfjorden, som frem til omkring 1100 også hadde en åpning mot vest, ved Vestervig.

Dagens synlige ringvoll ved Aggersborg er resultat av en restaurering i regi av Skov- og Naturstyrelsen i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg