Aggersborg er den største av de kjente ringborgene (trelleborgene) fra sen vikingtid i Sørskandinavia. Trelleborgene er unike monumenter fra vikingtiden. Men de representerer samtidig en arkeologisk gåte. I nyere forskning diskuterer man borgenes rolle i den danske middelalderstatens fremvekst, og mer konkret borgenes betydning i en maritim strategi og eventuelle tilknytning til kong Harald Blåtanns flåte. Anlegget ved Aggersborg ligger på nordsiden av Limfjorden i Jylland. Det er tentativt datert til ca. 980, det vil si til Harald Blåtanns tid, først og fremst gjennom sammenligning med de bedre daterte borganleggene ved Trelleborg i Slagelse og Fyrkat ved Hobro.

Opprinnelig var Aggersborg omgitt av en ca. 3 m høy ringvoll og hadde et tverrmål på 240 m. Som i Trelleborg antas den romerske fot (29,5 cm) å ha vært anvendt som måleenhet. Det indre borgområdet har vært delt i fire kvadranter ved to hovedgater, som har endt ved vollens fire porter. I kvadrantene har ligget 48 hus av Trelleborg-type, fordelt på 12 grupper. Husenes lengde har vært 32,45 m (ca. 110 romerske fot). I skjæringspunktet for hovedgatene fantes en sentralplass, markert med fire store stolpehull, kanskje til et vakttårn.

Aggersborg har en sentral plassering ved skipsleden gjennom Limfjorden, som frem til ca. 1100 også hadde en åpning mot vest, ved Vestervig.

Dagens synlige ringvoll ved Aggersborg er resultat av en restaurering i regi av Skov- og Naturstyrelsen i 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.