Forsiden av boken Midrash Tanhuma, trykket i 1563.
Førsteutgaven av denne samlingen fortellerstoff, Midrash Tanhuma, ble trykket i Konstantinopel i 1522, senere i Venedig i 1545.
Forsiden av boken Midrash Tanhuma, trykket i 1563.
Av .

Aggada er jødisk religiøst fortellerstoff og også en samlebetegnelse for den delen av den rabbinske litteraturen som ikke regnes som bindende lover og forpliktelser, halakha. Aggada omfatter mange forskjellige typer tekster, som legender, parabler, lignelser, aforismer og ordspråk, og utgjør en viktig del av både Talmud og midrash-litteraturen.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘fortelling’

Aggada inngår i en fremdeles levende fortellertradisjon og brukes i skoler og prekener, i barnebøker og i dagliglivet forøvrig. Det gjensidige forholdet mellom lov (halakha) og fortelling (aggada) kan sies å være jødedommens kjerne. Kjennskap til fortellertradisjonen er derfor en forutsetning for å forstå jødedom som levende religion.

Omfang

Aggada-litteraturen omfatter rabbinske forklaringer til alle deler av Den hebraiske bibelen, Tanakh. Utdypende fortellinger om bibelske personer eller hendelser tjener som utgangspunkt for etiske, moralske og filosofiske retningslinjer for ettertiden. I rabbinsk tradisjon kan bibeltekstene leses både allegorisk og metaforisk, ordenes tallverdi kan trekkes inn og ord kan endres. (De hebraiske bokstavene har også en tallverdi.) Resultatet er ofte både overraskende og spennende. Jødisk tradisjon kjenner derfor ofte helt andre og langt mer utdypende versjoner av de bibelske fortellingene enn dem vi finner i selve bibelteksten.

Men også de tidlige rabbinernes liv og handlinger blir holdt levende gjennom aggada-litteraturen. Fortellinger fra deres liv tjener som eksempel til etterfølgelse for den enkelte, og som grunnlag for religiøse forpliktelser, som å besøke syke eller ta seg av sine gamle foreldre.

Samlinger

Aggada-litteraturen utgjør en viktig del av både Talmud og midrash-litteraturen, men det finnes også egne store antologier som Midrash ha-gadol (Den store midrash), redigert i Jemen på 1200-tallet og Midrash rabba (Den største midrash), redigert i Venezia i 1545. En lett tilgjengelig samling av aggada fra forskjellige tider finner vi i Sefer ha-Aggadah som ble utgitt i Odessa i 1908-1911. Den er senere oversatt til engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bialik, Hayim Nahman; Ravnitzky, Yehoshua (red): The Book of Legends. Sefer ha-Aggadah. Legends from the Talmud and Midrash. Oversatt av William G. Braude. New York 1992. (Originalen er fra Odessa 1908–1911.)
  • Groth, Bente (red.) Jødiske skrifter. I serien Verdens hellige skrifter. De norske bokklubbene, Oslo 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg