Agderdrakt

Sølvet til Agderdrakten
.
Agderdrakt
.

Artikkelstart

Agderdrakta er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk fra Agder. Bunaden har broderi på alle delene, og det er valgt blomster som vokser på Sørlandet. Motivene er blåveis, hvitveis, blåklokke, vivendel og strandløvetann.

Draktdeler

Liv

Livet er innsvingt i livlinja, og har skjøter som går ut over hoftene. Foran lukkes det med sølvmaljer og kjede. Livet lages i offwhite eller svart ullstoff, og det har naturalistiske blomsterbroderier.

Stakk

Stakken lages i samme materiale som livet, og har en brodert bord nederst. Enkelte elementer i broderiet slynger seg oppover stakken. Broderiteknikkene er – som på de andre draktdelene – kontursting, plattsømfylling, sjattersøm, knuter og spindelvevssøm.

Skjorte

Det brukes ei skjorte i hvitt bomullslerret, med nedbrettet krage. Krage og mansjetter er dekorert med nuperellekanter.

Lomme

I en krok i livet henger ei lomme i samme materiale som de andre draktdelene, og med blåveismotiv foran. Lomma er videre dekorert med blå frynser nederst.

Hodeplagg

Det er lagd ei lue til bunaden, i samme materiale og med samme broderimotiver som på de øvrige draktdelene.

Ytterplagg

Bunaden har halvsid kep med ståkrage. Den lages i samme materiale som de øvrige draktdelene, og er fôret med blå kunstsilke.

Metall

Det er lagd eget sølv til bunaden. Det består av halssølje, brystsølje, mansjettknapper, åtte maljer og snor, samt hekte til kepen. Motivet på sølvet er blåklokker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg