Afghanistans internasjonale forbindelser

Afghanistan er medlem av bl.a. FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Verdensbanken, Den islamske utviklingsbank (IDB), Colombo-planen og ECO (den økonomiske samarbeidsorganisasjonen for muslimske land i området).

Norge har siden 2002 hatt ambassade i Kabul, og i 2004 åpnet Afghanistan ambassade i Oslo. Sistnevnte dekker også de andre nordiske land.

Afghanistan har over flere år vært blant de land som har mottatt mest økonomisk bistand fra Norge, siden 2010 over 500 mill kroner årlig. Inkludert den militære støtten vil de årlige norske bevilgningene til landet ligge i størrelsesorden to milliarder kroner ut 2014. Som følge av betydelig reduksjon i den militære innsatsen gjennom 2012-14 vil dette støttebeløpet fra 2015 bli om lag halvert, med klar overvekt til sivil oppbygging av det afghanske samfunnet. Samtidig har man fra norsk side gjort det klart at betydelig bistand til landet utover 2014 forutsetter at afghanske myndigheter skjerper kampen mot korrupsjon og bedrer menneskerettighetenes kår, ikke minst kvinnenes situasjon.

Samtidig som regjeringen i Afghanistan har arbeidet for en avvikling av det internasjonale militære nærværet i landet innen utgangen av 2014, en politikk NATO sluttet seg til på sitt toppmøte i mai 2012, har man vært opptatt av å få inngått bilaterale samarbeidsavtaler med land som avvikler sitt militære nærvær. Prosessen skjøt for alvor fart da presidentene Karzai og Obama, etter langvarig tautrekning, signerte en omfattende samarbeidsavtale i Kabul 1.mai 2012. President Karzai er invitert til Norge for å signere en tilsvarende avtale, og av stor viktighet vil det være at lignende avtaler blir inngått - og respektert - mellom Afghansistan og dets nabo-land, herunder Pakistan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.