Affonso 1, konge i Kongo (manikongo) med regjeringstid 1506-42. Etterfulgte sin far Nzinga a Nkuwu, etter å ha bekjempet sin halvbror Mpanuzu a Kitima, trolig i 1506, eller i perioden i 1506-09. Også kjent som 'Kongos apostel' for sin innsats for å kristne det daværende kongedømmet Kongo - og til utviklingen av en egen form for kongolesisk kristendom. Døpt av portugisiske prester i 1491, og sikret den katolske kirke dens posisjon i Kongo. Hadde flere posisjoner under sin far, kong João 1.

Som prins var han den første afrikaner som fikk utdanning i Europa. Da han vendte tilbake fra Lisboa og tok over tronen satte han seg fore å modernisere Kongo, mye etter portugisisk mønster. Affonso organiserte også sitt hoff etter portugisiske forbilder. Han iverksatte bygging i stein i sin hovedstad, og oppmuntret portugisiske håndtverkere til å arbeide i Kongo. Han utvidet kongedømmet i sør og øst. Affonso 1 utviklet og utvidet samarbeidet med Portugal, inkludert en regulering av en raskt voksende slavehandel. I 1526 klagde han til den portugisiske konge over at slavehandlere fra Portugal handlet med slaver som var illegalt fanget og at slavehandelen var i ferd med å avfolke landet.

Affonso 1 behersket lese- og skrivekunsten, etablerte et utdanningssystem i Kongo og oppmuntret den herskende klasse til å lære seg portugisisk. Flere av hans barn ble sendt til Europa for utdanning, blant annet sønnen Henrique Kinu a Mvemba, ordinert til biskop i 1518 og returnerte til Kongo i 1521.

Kongen er særlig kjent for en rekke brev han skrev til konger og regjeringsrepresentanter i Lisboa og Roma, 1509-41, som en av de viktigste afrikanske kildene til landets historie på denne tiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.