Affonso 1

Faktaboks

Affonso 1
Affonso I, Afonso I
egentlig navn Mvemba a Nzingaq (Nzinga Mbemba)
Født
1460
Død
1542

Artikkelstart

Affonso 1 var konge av Kongo med tittelen manikongo fra 1506 til 1542. Kongeriket Kongo omfattet den gangen dagens DR Kongo, Republikken Kongo og Angola.

Affonso etterfulgte sin far, Nzinga a Nkuwu (João 1), etter å ha bekjempet sin halvbror Mpanuzu a Kitima, trolig i 1506, eller i perioden i 1506–1509. Affonso er kjent som 'Kongos apostel' for sin innsats for å kristne det daværende kongedømmet Kongo – og til utviklingen av en egen form for kongolesisk kristendom. Han ble døpt av portugisiske prester i 1491, og sikret den katolske kirke dens posisjon i Kongo. Han hadde flere posisjoner under sin far, kong João 1.

Som prins var Affonso den første afrikaner som fikk utdanning i Europa. Da han vendte tilbake fra Lisboa og tok over tronen satte han seg fore å modernisere Kongo, mye etter portugisisk mønster. Affonso organiserte også hoffet sitt etter portugisiske forbilder. Han iverksatte bygging i stein i hovedstaden sin, og oppmuntret portugisiske håndverkere til å arbeide i Kongo. Han utvidet kongedømmet i sør og øst. Affonso 1 utviklet og utvidet samarbeidet med Portugal, inkludert en regulering av en raskt voksende slavehandel. I 1526 klagde han til den portugisiske kongen over at slavehandlere fra Portugal handlet med slaver som var illegalt fanget, og at slavehandelen var i ferd med å avfolke landet.

Affonso 1 behersket lese- og skrivekunsten, etablerte et utdanningssystem i Kongo og oppmuntret den herskende klassen til å lære seg portugisisk. Flere av hans barn ble sendt til Europa for utdanning, blant andre sønnen Henrique Kinu a Mvemba, ordinert til biskop i 1518 og returnerte til Kongo i 1521.

Kongen er særlig kjent for en rekke brev han skrev til konger og regjeringsrepresentanter i Lisboa og Roma i årene 1509–1541, som en av de viktigste afrikanske kildene til landets historie på denne tiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg