Affonso 1

Faktaboks

Affonso 1
Affonso I, egentlig navn Mvemba a Nzingaq (Nzinga Mbemba)
født:
1460
død:
1542

Affonso 1, konge i Kongo (manikongo) med regjeringstid 1506-42. Etterfulgte sin far Nzinga a Nkuwu, etter å ha bekjempet sin halvbror Mpanuzu a Kitima, trolig i 1506, eller i perioden i 1506-09. Også kjent som 'Kongos apostel' for sin innsats for å kristne det daværende kongedømmet Kongo - og til utviklingen av en egen form for kongolesisk kristendom. Døpt av portugisiske prester i 1491, og sikret den katolske kirke dens posisjon i Kongo. Hadde flere posisjoner under sin far, kong João 1.

Som prins var han den første afrikaner som fikk utdanning i Europa. Da han vendte tilbake fra Lisboa og tok over tronen satte han seg fore å modernisere Kongo, mye etter portugisisk mønster. Affonso organiserte også sitt hoff etter portugisiske forbilder. Han iverksatte bygging i stein i sin hovedstad, og oppmuntret portugisiske håndtverkere til å arbeide i Kongo. Han utvidet kongedømmet i sør og øst. Affonso 1 utviklet og utvidet samarbeidet med Portugal, inkludert en regulering av en raskt voksende slavehandel. I 1526 klagde han til den portugisiske konge over at slavehandlere fra Portugal handlet med slaver som var illegalt fanget og at slavehandelen var i ferd med å avfolke landet.

Affonso 1 behersket lese- og skrivekunsten, etablerte et utdanningssystem i Kongo og oppmuntret den herskende klasse til å lære seg portugisisk. Flere av hans barn ble sendt til Europa for utdanning, blant annet sønnen Henrique Kinu a Mvemba, ordinert til biskop i 1518 og returnerte til Kongo i 1521.

Kongen er særlig kjent for en rekke brev han skrev til konger og regjeringsrepresentanter i Lisboa og Roma, 1509-41, som en av de viktigste afrikanske kildene til landets historie på denne tiden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg