Johan Adrian Jacobsen er en norsk oppdagelsesreisende, skipskaptein og etnografisk samler, født i Tromsø. I slutten av 1870-årene ble Adrian Jacobsen engasjert av dyretemmeren Carl Hagenbeck, som ledet Hagenbeck Zoo i Hamburg. Oppgaven var å hente inuiter samt diverse gjenstander fra Grønland til Hamburg, og så å reise omkring i Europa på turné i 8 måneder. Flere av inuitene døde av kopper.

Fra 1870-årene til 1926 foretok Jacobsen en rekke reiser for å samle inn etnografiske gjenstander. På oppdrag av Berlin Museum für Völkerkunde samlet Jacobsen på 1880-tallet inn rundt 18 000 gjenstander fra Nord-Amerikas vestkyst, Korea, Japan, Sibir og Polynesia

Hans etnografiske samling fra 25 ikke-europeiske land ble til kjernen av samlingen i Field Columbian Museum i Chicago. Også flere andre etnografiske museer, blant annet i Hamburg, og Kulturhistorisk museum i Oslo har verdifulle samlinger som stammer fra ham.

I 1890 fikk han St. Olavs orden for sin innsats for den etnografiske vitenskap. I 1908 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull.

  • Reise an der Nordwestküste Amerikas (1884)
  • Kaptein Jacobsens reiser til Nordamerikas Nordvestkyst 1881–83: Efter hans egne optegnelser (1887) 
  • Eventyrlige farter (1894)
  • Reise in die Inselwelt des Banda-Meeres (1896)
  • Gjennom ishav og villmarker: En norsk skipper på forskerfærd blant naturfolkene (1944).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.