Adrian Angelico

Faktaboks

Adrian Angelico

Angelica Voje (frem til 2017)

Født
9. mars 1979, Tromsø
Adrian Angelico har en betydelig karriere som mezzosopran både nasjonalt og internasjonalt.
Adrian Angelico
Av .

Adrian Angelico er en norsk-samisk mezzosopran som har oppnådd stor fremgang både nasjonalt og internasjonalt. Han er aktiv både som opera- og konsertsanger og har også brukt sin samiske identitet ved å kombinere joik med klassisk sang.

Utdannelse og karriere

Adrian Angelico som Octavian og Mari Eriksmoen som Sophie i Nasjonaloperaens oppsetning av Rosenkavaleren i 2019
Som Octavian i Rosenkavaleren.
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Adrian Angelico studerte ved Royal College of Music og Benjamin Britten International Opera School i England. Han har også vært ansatt ved operastudioet i Zürich.

Angelicos internasjonale debut fant sted på Bregenz Festival i 2010, i to operaer av den polske komponisten Mieczysław Weinberg, Die Passagierin og Das Portrait. Hans debut ved Royal Opera House Covent Garden i London fant sted i 2014, der han spilte Marquise de Merteuil i Luca Francesconis opera Quartett, en rolle han også har spilt i Frankrike, Italia og USA. Hans debut ved Kungliga Operaen i Stockholm var som Octavian i Richard Strauss' Rosenkavaleren i 2018, som han gjentok på Den Norske Opera & Ballett året etter. Han medvirket også i tittelrollen ved verdenspremieren på Du Wei og Jon Fosses opera NORA – too late i Tianjin i Kina i 2015.

Angelico har samarbeidet med dirigenter som Marc Minkowski på Royal Opera House Covent Garden; Manfred Honeck i NDR Elbphilharmonie Hamburg, der han spilte Prins Orlovsky i en konsertversjon av Flaggermusen; og Andrew Manze i en fremføring av Ludwig van Beethovens 9. Symfoni med NDR Hannover.

I Norge har hans største roller, foruten Rosenkavaleren, vært tittelrollene i Carmen (Georges Bizet) ved Trondheim Symfoniorkester og Opera i 2015 og Komponisten i Ariadne auf Naxos (Richard Strauss) ved Arktisk Filharmonis Opera. Etter denne tolkningen skrev det klassiske nettstedet Bachtrack i London følgende: «He sang with an intense idealism. His voice is ideally suited for Strauss’ trouser roles, with a burnished chest register and a gleaming top.» Angelico spilte også rollen som Gudrun i Gisle Kverndokks opera Den 4. nattevakt på Den Norske Opera & Balletts turné til Savonlinna Operafestival i 2012, og han har medvirket på OscarsborgOperaen og Operaen i Kristiansund.

Han har også vært med på ulike TV-produksjoner som Muitte mu, der han joiket, Allsang på Skansen (SVT), og han har vært dommer i den norske versjonen av Alltogether now på TVN.

Adrian Angelico debuterte under navnet Angelica Voje. I 2017 endret han juridisk kjønn, hvilket vil si at han ikke har gjennomgått hormonbehandling, noe han unngikk av hensyn til sitt stemmefag.

Roller

Priser

  • Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse: Troldhaugens Grieg Pris og Ingrid Bjoner Stipend, 2009
  • Tom Wilhelmsens Stiftelses Operapris, 2017

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg