Adonis

Annibale Carracci. Venus og Adonis, 1590. Oljemaleri, 217 x 246 cm. Kunsthistorisches Museum, Wien.
Marmorskulptur av Adonis av August Saabye etter Bertel Thorvaldsens originale gipsmodell.
Av /Thorvaldsens Museum.
Venus og Adonis.

Artikkelstart

Adonis, en ung mann av vidunderlig skjønnhet i gresk mytologi. Han var elsket av Afrodite.

Faktaboks

Uttale
adˈonis

Myter

Det mest utbredte sagnet om Adonis fortalte at hans far var Theias, konge i Syria. Theias fikk Adonis med sin egen datter Smyrna. Smyrna hadde vakt Afrodites vrede, og ble derfor straffet med denne incesten. Smyrna ble forvandlet til et velluktende myrratre. Etter ni måneders forløp brast treets bark, og Adonis ble født.

Afrodite og Persefone, underverdenens gudinne, ville begge eie Adonis, og Zevs avgjorde striden slik at Adonis skulle bli en tredjedel av året hos den ene, en tredjedel hos den andre av de to gudinnene, og den siste tredjedel skulle han ha til sin egen rådighet.

Andre sagn sier at foreldrene til Adonis var kong Kinyras på Kypros og Metarme, eller at han stammet fra Fønikia. Man fortalte også at Adonis ble oppdratt av nymfene, ble en veldig jeger, som Afrodite forelsket seg i, og at han ble drept av et villsvin som Artemis eller Ares sendte mot ham (oftere avbildet på sarkofager).

Adonis-festen

Den berømte Adonis-festen (Adonia) ble feiret om våren i Hellas og Midtøsten, andre steder utpå sommeren, og symboliserte naturens gang, både når den våknet til nytt liv (Adonis kom opp i lyset, het det, og forente seg med kjærlighetens gudinne), og når høstens tid var inne og Adonis under menneskenes klager atter vendte tilbake til underverdenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg