Adonis, etter greske sagn en ung mann av vidunderlig skjønnhet, elsket av Afrodite. Det mest utbredte sagn fortalte at hans far var Theias, konge i Syria, og hans mor Theias' egen datter Smyrna, som hadde vakt Afrodites vrede og derfor ble straffet med denne incest av kjærlighetens gudinne. Smyrna ble forvandlet til det velluktende myrratre; etter ni måneders forløp brast treets bark, og Adonis ble født. Afrodite og Persefone, underverdenens gudinne, ville begge eie ham, og Zevs avgjorde striden slik at Adonis skulle bli en tredjedel av året hos den ene, en tredjedel hos den andre av de to gudinnene, og den siste tredjedel skulle han ha til sin egen rådighet.

Andre sagn sier at foreldrene til Adonis var kong Kinyras på Kypros og Metarme, eller at han stammet fra Fønikia. Man fortalte også at Adonis ble oppdratt av nymfene, ble en veldig jeger, som Afrodite forelsket seg i, og at han ble drept av et villsvin som Artemis eller Ares sendte mot ham (oftere avbildet på sarkofager).

Den berømte Adonis-fest (Adonia) ble feiret om våren i Hellas og den nære orient, andre steder utpå sommeren, og symboliserte naturens gang, både når den våknet til nytt liv (Adonis kom opp i lyset, het det, og forente seg med kjærlighetens gudinne), og når høstens tid var inne og Adonis under menneskenes klager atter vendte tilbake til underverdenen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.