Adolph Freiherr Knigge var en tysk forfatter som først og fremst er kjent på grunn av sin bok Über den Umgang mit Menschen (1788), som gjennom generasjoner har blitt sett på som en rettesnor for god oppførsel.

Knigges forfatterskap er omfattende, men står i skyggen av Über den Umgang mit Menschen, ble solgt i oppsiktsvekkende store opplag og oversatt til mange språk. Boken ble lenge – med urette – oppfattet som en oppskrift på hvordan man skal opptre i finere selskap. I virkeligheten inneholder boken regler for en etisk riktig oppførsel i omgang med medmennesker. Über den Umgang mit Menschen er en praktisk samfunnslære i opplysningstidens ånd, og regnes som et av de mest betydningsfulle verk i siste halvdel av 1700-tallet.

En av Knigges etterkommere, Moritz Freiherr Knigge (født 1968) ga i 2005 ut en moderne versjon, og i 2017 ga forlaget Persephone Verlag ut Der original Knigge in modernem Deutsch. Navnet Knigge har blitt oppslagsord i ordboka Duden: "der Knigge" i betydningen en bok med regler for hvordan man skal oppføre seg.

Knigge skrev også romaner, ofte med satirisk innhold rettet mot den politiske absolutismen, teaterstykker og satirer. Blant hans romaner er Der Roman meines Lebens (4 bind, 1781–1783), Die Reise nach Braunschweig (1792) og Reise nach Fritzlar im Sommer 1794 (1795). 2010 kom utvalgte tekster ut i en ny utgave (4 bind, Wallstein Verlag). Litteraturhistorisk tilhører forfatterskapet opplysningstiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.