Faktaboks

Adolfo Bioy Casares

Også kjent under pseudonymene Honorio Bustos Domecq og Benito Suárez Lynch

Uttale
biˈåi kasˈares
Født
15. september 1914, Buenos Aires
Død
8. mars 1999, Buenos Aires
Portrett av Adolfo Bioy Casares fra 1968
Portrett av Adolfo Bioy Casares fra 1968.

Adolfo Bioy Casares var en argentinsk forfatter, kritiker, oversetter og redaktør. Han huskes særlig for sine fantastiske og surrealistiske fortellinger, hvorav romanen Morels oppfinnelse (La invención de Morel) fra 1940 er den mest kjente. Sammen med Jorge Luis Borges introduserte han søramerikanske lesere for science fiction og detektivfortellingen. I 1990 mottok Bioy den spanskspråklige litteraturens fremste ærespris, Premio Miguel de Cervantes, for sitt forfatterskap.

Biografi

Bioy bodde i Buenos Aires hele sitt liv og var født inn i en av hovedstadens mest velstående og tradisjonsrike familier. Hans kone var poeten Silvina Ocampo og hans svigerinne, Victoria Ocampo, var grunnleggeren av det ikoniske Buenos Aires-baserte litteraturtidsskriftet Sur (Sør). Gjennom Ocampo-familien ble han kjent med forfatteren Jorge Luis Borges. Deres vennskap, som også tok form av litterært samarbeid, er noe Bioy i ettertid har blitt nesten like berømt for som sitt eget forfatterskap. En revidert utgave av hans dagbokopptegnelser av samtaler med Borges gjennom fem tiår, utkom i 2006 under tittelen Borges.

Forfatterskap

Bioy var både en ivrig leser, oversetter, redaktør og utgiver, i tillegg til skjønnlitterær forfatter og manusforfatter. Utenfor den spanskspråklige verden er han mest kjent for sine romaner og noveller. Disse bærer gjerne preg av det uforklarlige, absurde og illevarslende, og flere nærmer seg science fiction i sin utforskning av metafysiske problemstillinger. Fortellingene er ofte kompliserte og elegante konstruksjoner, skrevet med kjølig ironi og svart humor.

Hans mest kjente roman, Morels oppfinnelse fra 1940, var lenge relativt ukjent utenfor Sør-Amerika, men har i dag fått status som kultklassiker. Først i 2010 forelå den på norsk, i en oversettelse av Christian Rugstad. I romanen utforskes spørsmål typiske for science fiction-sjangeren, som for eksempel evigheten, tidsreiser og den menneskelige bevisstheten. Sentralt i handlingen, som utspiller seg på en (tilsynelatende) øde øy, står en futuristisk maskin som kan ta opp og gjengi en komplett sensorisk versjon av et menneske – altså virkelig «fange» et menneske på film. Romanen trekker klare linjer til H.G. WellsThe Time Machine, i tillegg til en lang tradisjon av øde øy-fortellinger.

I likhet med Jorge Luis Borges var Bioy også en lidenskapelig tilhenger av detektivfortellingen, representert ved forfattere som Edgar Allan Poe, Robert Luis Stevenson og Sir Arthur Conan Doyle. Under det felles pseudonymet Honorio Bustos Domecq, skrev Borges og Bioy en rekke detektivfortellinger, hvorav de mest kjente er samlingen Seis problemas para don Isidro Parodi (Seks problemer for Don Isidro Parodi) fra 1942. Fortellingene er intrikate puslespill som krever en oppmerksom leser. De er dessuten komiske, og inneholder mye satire av kjente personer fra Buenos Aires.

Kretsen av kunstnere og forfattere som Bioy tilhørte har i ettertid blitt sett på som igangsetterne av Sør-Amerikas litterære blomstring på 60-tallet – den såkalte Boom-generasjonen med forfattere som Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Gabriel García Márquez og Mario Vargas Llosa. Bioys viktigste bidrag var kanskje å introdusere søramerikanske forfattere og lesere for to sjangre som frem til da hadde vært nærmest utelukkende engelskspråklige: science fiction og detektivfortellingen.

Utvalgt bibliografi

  • La invención de Morel. Buenos Aires, 1940. Norsk utgave: Morels oppfinnelse, 2010. Oversatt av Christian Rugstad. Roman
  • Plan de evasión. Buenos Aires, 1945. Roman
  • Diario de la guerra del cerdo. Buenos Aires, 1969. Roman
  • Dormir al sol. Buenos Aires, 1973. Roman
  • Borges. Barcelona, 2010. Dagbokfragmenter
  • «Borges (ekserpter)». 2010. Oversatt av Gisle Selnes. Agora 04/2010, s 105 – 139. Utdrag fra Borges
  • Samarbeid med andre
  • Antología de la literatura fantástica. Buenos Aires, 1940. Antologi. Redigert i samarbeid med Jorge Luis Borges og Silvina Ocampo
  • Seis problemas para don Isidro Parodi. Buenos Aires, 1942. Noveller. Skrevet i samarbeid med Jorge Luis Borges
  • Los mejores cuentos policiales. Buenos Aires, 1943. Antologi. Redigert i samarbeid med Jorge Luis Borges

Om forfatterskapet

  • Gonzáles, Horacio. 2010. «Dødeboken: Borges via Bioy». Oversatt av Gisle Selnes. Agora 04/2010, s. 92 – 104
  • King, John. 1981. «Towards a Reading of the Argentine Literary Magazine Sur». Latin American Research Review, 16:2, s. 57-78
  • Levine, Suzanne Jill. 2015. «Adolfo Bioy Casares Turns 100». Literature and Arts of the Americas 48:1, s. 123–126
  • Martín, Jorge Hernández. 1997. «Dialogism and Parody in the Detective Story: Honorio Bustos Domecq's Seis problemas para don Isidro Parodi». Revista Canadiense de Estudios Hispánicos, 21:2, s. 295–311

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg