Adolf Loos

Faktaboks

Adolf Loos
Uttale
lå:s
Født
1870
Død
1933
Lenestol

Adolf Loos. Lenestol. ”Knieschwimmer”.

Adolf Loos
Haus Steiner (1910)
Adolf Loos
Av .
Adolf Loos
Hus for Josephine Baker
Adolf Loos
Av .

Artikkelstart

Adolf Loos var en østerriksk arkitekt. Han studerte arkitektur i Dresden og var for det meste virksom i Wien. avbrutt av opphold i USA (1893–1897) og Paris (1924–1928). Han står som en bemerkelsesverdig forløper for funksjonalismen ved sine puristiske og kubisk pregede bygninger. Han betraktet ornamenter som unødvendige; og utdypet denne holdningen i sin kjente artikkel: «Ornament und Verbrechen» (Ornament og forbrytelse) i 1908.

Loos ble påvirket av Otto Wagner og Wiener Secession, men brøt deretter med bevegelsen og utviklet sine egne idéer i skrift og byggverk. Han utviklet begrepet «romplan», og sa at den store arkitektoniske revolusjonen var å planlegge bygninger i volumer. Etter hans mening kunne dermed kommunikasjonsarealene reduseres ved at volumene ble effektivt utnyttet. Loos la vekt på perspektiv, rom og bevegelse. Han er særlig kjent for sine villaer, som gjerne har en stram ytre form.

Loos’ første byggverk var Villa Karma (1904–1906) i Clarens nær Montreux i Sveits. Denne villaen var forut for sin tid ved sin geometrisk pregede utforming. Deretter kom Haus Steiner (1910) i Wien, bygget av pusset armert betong, nesten et «protofunkis»-hus, som er blitt kalt den første moderne bolig, og senere Haus Scheu (1912) i Hietzing nær Wien. Et annet arbeide i mindre skala er The American Bar i Wien. Hans best kjente større byggverk er Goldman und Salatsch i Wien (1910), med litt klassisk ornamentikk og store, glatte marmorflater. I Paris tegnet han et hus for Dada-skribenten Tristan Tzara (1926) og et hus for Josephine Baker (1928). Et bemerkelsesverdig større prosjekt var hans konkurranseutkast i 1922 for avisen Chicago Tribune: en kontorskyskraper hvor den øvre delen har form som en klassisk, dorisk søyle.

Les mer i Store norske leksikon:

Litteratur:

  • Ludwig Münz og Gustav Künstler: Der Architekt Adolf Loos (1965);
  • Ludwig Münz og Gustav Künstler: Adolf Loos: Pioneer of Modern Architecture (1966).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg