Adolf Joffe

Faktaboks

Adolf Joffe
Adolf Abramovitsj Joffe Adolph Abramovich Joffe Også skrevet Ioffe eller Yoffe
Født
10. oktober 1883, Simferopol, Det russiske keiserriket (nå Russland)
Død
16. november 1927, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)

De sovjetiske delegatene til Brest-Litovsk-møtet. Joffe sitter i midten foran, Lev Kamenev til venstre. Stående som nummer to fra høyre står Lev Trotskij.

Artikkelstart

Adolf Joffe var en russisk revolusjonær, sovjetisk politiker og diplomat.

Joffe sluttet seg til RSDRP i 1903. Han deltok aktivt under revolusjonen i 1905, men dro året etter til Berlin og senere Wien, der han ble en nær medarbeider av Lev Trotskij. Under et besøk i Russland i 1912 ble han arrestert og sendt i eksil i Sibir.

Under revolusjonen i 1917 sluttet han seg til Trotskij og fulgte ham inn i bolsjevikpartiet. Joffe ledet den sovjetiske delegasjonen under forhandlingene om våpentilstand med Tyskland senhøsten 1917. Han deltok også under fredsforhandlingene i Brest-Litovsk, men var motstander av den avtalen som ble inngått.

Joffe deltok også ved inngåelsen av fredsavtaler mellom Sovjet-Russland og de baltiske land i 1920 og undertegnet freden i Riga med Polen i 1921 etter den polsk-russiske krigen. Joffe hadde senere diplomatiske oppdrag i Kina, Storbritannia og Østerrike.

Politisk støttet han Trotskij under maktkampen i det sovjetiske kommunistpartiet etter Lenins død i 1924 og deltok i «venstreopposisjonen».

I 1927 ble Joffe alvorlig syk. Etter å ha blitt nektet utenlandsopphold for legebehandling og etter at Trotskij i november samme år ble ekskludert fra kommunistpartiet, tok han sitt eget liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg