Adam og Eva (botanikk)

Flekkmarihånd.
.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Adam og Eva er dialektnavn på marihånd-arter, det vil si orkidéarter i slektene slektene Orchis og Dactylorhiza. I de fleste tilfeller knyttes navnet til den eneste arten som er vidt utbredt og vanlig i Norge, flekkmarihånd, men der andre arter finnes har navnet vært brukt om disse også.

Opphavet til navnet er plantenes to rotknoller, én lys og én mørk. Den lyse er glatt og full av opplagsnæring til neste års vekst, mens den mørke er innskrumpa og tømt etter årets. Hos arter av slekta Orchis er knollene runde og har vært sammenligna med testikler, derav det systematiske navnet, fra gresk orkhis. Artene i slekta Dactylorhiza har flika rotknoller som har vært sammenligna med hender og har gitt det norske navnet.

Adam og Eva er også det svenske navnet på arten søstermarihånd som i Sverige finnes i en gul og en rød fargevariant. Hvorvidt det svenske navnet på arten har opphav i de to fargevariantene på blomstene eller på rotknollene er usikkert. Det har vært foreslått at Adam og Eva skulle være et norsk navn på søstermarihånd på grunn av de to fargevariantene på blomstene, men siden kun den gule varianten er kjent i Norge er dette lite trolig. Om Adam og Eva brukes som navn på søstermarihånd i Norge er nok dette påvirkning fra det svenske navnet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høeg, Ove Arbo (1974). Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925–1973 Oslo: Universitetsforlaget. (Tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg