Adam Riess

Faktaboks

Adam Riess
Født
16. desember 1969, Washington D. C., USA
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Amam Riess er en amerikansk astrofysiker. Han mottok Nobelprisen i fysikk for 2011 sammen med Saul Perlmutter og Brian Schmidt.

Riess fullførte sin doktorgrad i 1996 ved Harvard University. I denne la han frem resultater av målinger med sikte på å bestemme hubbleparameteren ved hjelp av blant annet observasjoner av supernovaer av type Ia. Hubbleparameteren forteller hvor raskt universet ekspanderte ved det tidspunkt den observerte strålingen ble sendt ut. Ved å observere supernovaer i ulike avstander, kunne dermed universets ekspansjonsfart bestemmes ved ulike tidspunkter.

Resultatene fra doktoravhandlingen, og fra forskningsgruppen High-Z Supernova Search Team, viste at Hubbleparameteren hadde størst verdi, det vil si at universet ekspanderte raskest, ved de seneste sendertidspunktene. Av dette følger at universet er i en tilstand av akselerert ekspansjon. Nobelprisen i fysikk for 2011 ble gitt for denne oppdagelsen.

Etter 2010 har Adam Riess og hans forskergruppe fortsatt å gjøre stadig mer omfattende og nøyaktige målinger for å bestemme verdien av Hubbles konstant, det vil si den nåværende verdien av hubbleparameteren. Det har oppstått en interessant og foreløpig (2019) uoppklart konflikt mellom verdien funnet av Riess og medarbeidere på den ene siden og verdien utledet fra målinger av temperaturfluktuasjoner i den kosmiske bakgrunnsstrålingen ved hjelp av Planck-satellitten på den andre siden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg