Faktaboks

Adam Mickiewicz

Adam Bernard Mickiewicz

Uttale
mitskjˈevitʃ
Født
1798, Zaosie i Russland (Litauen), nå i Hviterussland
Død
26. november 1855, Konstantinopel i Det ottomanske rike, nå Istanbul i Tyrkia
Adam Mickiewicz, 1842
Adam Mickiewicz, 1842
Av .

Adam Mickiewicz var en polsk forfatter, født i Nowogródek i det nåværende Hviterussland. Mickiewicz ble allerede mens han levde anerkjent som Polens nasjonalskald.

Han ble i 1823 fengslet for sin deltagelse i et hemmelig polsk ungdomsforbund og forvist til Russland året etter. I 1829 fikk han tillatelse til å reise til Vest-Europa.

Fra 1840 til 1844 foreleste han i slavisk litteratur ved Collège de France i Paris. Med sine Ballader og romanser (1822), som under påvirkning av vesteuropeiske forbilder tok opp folkelig sagn- og tradisjonsstoff, innledet Mickiewicz den polske romantikken. Året etter fulgte bl.a. det sterkt patriotiske, fortellende diktet Grazyna, som i likhet med Konrad Wallenrod (1828) skildrer litauernes kamp mot den tyske ridderorden. En frukt av oppholdet i Russland er Krim-sonetter (1826), et høydepunkt i hans lyrikk og det ypperste bidrag til orientalismen i polsk poesi.

Allerede i 1823 hadde han utgitt del 2 og 4 av et verk som inntar en sentral plass i hans diktning, den ufullførte lyrisk-dramatiske syklus Dziady (Dødefesten, egentlig en hviterussisk minnehøytid med halvveis hedensk preg). Det er inspirert av hans egen ulykkelige ungdomsforelskelse og skildrer en polsk Werther-skikkelse. Del 3 (1832) er skrevet under det umiddelbare inntrykket av novemberoppstandens nederlag. Handlingen griper tilbake til Mickiewicz' opplevelser i russisk fengsel 1823–24. Gjennom mektige visjoner, som veksler med salongscener, tegnes et bilde av Polens tragiske skjebne og kall som nasjon.

Hans hovedverk er likevel versromanen Pan Tadeusz (1834) med sine friske og humørfylte skildringer av den polske landadelens liv på Napoleonskrigenes tid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjellberg, Lennart: Adam Mickiewicz : liv och verk, 1981, isbn 91-85158-10-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg