Adalhard

Faktaboks

Adalhard
St. Adalhard
latin: Adalhardus Corbeiensis
Uttale
adalhˈard
Født
751
Død
826

Artikkelstart

Adalhard var statsminister for Karl den stores sønn Pipin, som var konge av Italia. Ved Pipins død i 810 ble han utnevnt som veileder til han sønn Bernard av Italia. I 817 ble han forvist av keiseren, men tatt til nåde etter syv år og gjort til en av hans viktigste rådgivere.

Adalhard var i flere år abbed i Corbie. Han grunnla en rekke hospitaler og dessuten klosteret Corbie i Westfalen, hvor Ansgar ble lærer og innført i misjonsgjerningen. Ansgar engasjerte seg i å drive misjon blant sakserne og utbre kristendommen. Han grunnla klosteret Det nye Corbie (Corvey), eller Nova Corbie. Det ble viktig for misjon. Det var fra dette klosteret Ansgar dro ut for å kristne Skandinavia.

Adalhard er skytshelgen for flere byer og kirker langs Rhinen og i Frankrike, for gartnere og mot infeksjonssykdommer, feber og tyfus. Han fremstilles ofte med en kurv som det deles ut almisser fra og kledd som benediktiner. Han har festdag 2. januar.

Litteratur

  • Den Katolske kirke (2001). Den hellige Adelard av Corbie (lest 2018, 11/2).
  • McKitterick, Rosamund (1983). The Frankish Kingdoms under the Carolingians, ISBN 0-582-49005-7

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

I alle øvrige kilder blir Karl den Stores sønn kalt Pipin. Er Pepin i denne artikkelen en skrivefeil?

skrev Hans-Jørgen Wallin Weihe

Pipin den yngre kalles på fransk Pépin le Bref, på nederlandsk: Pepijn de Korte og på tysk Pippin der Kleine, Pippin der Kurze eller Pippin der Jüngere. Jeg hadde her forlest meg på utenlandske kilder og korrigerer til Pipin i teksten. Takk for at du så dette

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg