Actium

Artikkelstart

Actium, lat. (gresk Aktion) nå Akri, i oldtiden navn på en odde i Hellas, på sørsiden av innløpet til Den ambrakiske bukt (Artabukta), i det som i antikken ble omtalt som Akarnania. Her dyrket akarnanerne Apollon Aktios.

Under borgerkrigen stod det her i 31 fvt. et avgjørende sjøslag mellom Octavians (den senere keiser Augustus') flåte (under Agrippa) og flåten til Antonius og Kleopatra. Slaget ble en stor seier for Octavian og betegner avslutningen av borgerkrigene i Romerriket og begynnelsen på Augustus' regime og keisertiden. Octavian tok Apollon til inntekt for seg da slaget ble vunnet rett utenfor Apollon-tempelet.

Etter dette hadde den senere Augustus et helt spesielt forhold til Apollon og fikk bygget et tempel til guden rett ved sin egen bolig på Palatinen og dessuten utbedret helligdommen i Actium. Augustus fikk senere bygget byen Nikopolis («seiersbyen») på nordsiden av stredet, hvor det hvert fjerde år ble arrangert aktiske leker.

Kommentarer (2)

skrev Jon Wikene Iddeng

Foreslår at "Actium" blir hovedoppslagsord, under Romerrikets historie, og at "Aktion" i stedet står med henvisning til Actium. De fleste som søker dette stedet vil gjøre det med bakgrunn i 'slaget ved Actium' i romersk sammenheng. Da må antagelig "Actium" under Hellas i antikken slettes først.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Jon,Jeg er enig med din vurdering her. Jeg har nå flyttet artikkelen til Romerrikets historie. Nå kan du endre teksten slik du ønsker.Vennlig hilsen MarteRedaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg