Actium, lat. (gresk Aktion) nå Akri, i oldtiden navn på en odde i Hellas, på sørsiden av innløpet til Den ambrakiske bukt (Artabukta), i det som i antikken ble omtalt som Akarnania. Her dyrket akarnanerne Apollon Aktios.

Under borgerkrigen stod det her i 31 fvt. et avgjørende sjøslag mellom Octavians (den senere keiser Augustus') flåte (under Agrippa) og flåten til Antonius og Kleopatra. Slaget ble en stor seier for Octavian og betegner avslutningen av borgerkrigene i Romerriket og begynnelsen på Augustus' regime og keisertiden. Octavian tok Apollon til inntekt for seg da slaget ble vunnet rett utenfor Apollon-tempelet. 

Etter dette hadde den senere Augustus et helt spesielt forhold til Apollon og  fikk bygget et tempel til guden rett ved sin egen bolig på Palatinen og dessuten utbedret helligdommen i Actium. Augustus fikk senere bygget byen Nikopolis («seiersbyen») på nordsiden av stredet, hvor det hvert fjerde år ble arrangert aktiske leker.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. juni 2013 skrev Jon Wikene Iddeng

Foreslår at "Actium" blir hovedoppslagsord, under Romerrikets historie, og at "Aktion" i stedet står med henvisning til Actium. De fleste som søker dette stedet vil gjøre det med bakgrunn i 'slaget ved Actium' i romersk sammenheng. Da må antagelig "Actium" under Hellas i antikken slettes først.

31. juli 2013 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Jon,

Jeg er enig med din vurdering her. Jeg har nå flyttet artikkelen til Romerrikets historie. Nå kan du endre teksten slik du ønsker.Vennlig hilsen Marte

Redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.