Acta Chemica Scandinavica

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Acta Chemica Scandinavica, skandinavisk kjemitidsskrift som ble utgitt fra 1947 til 2000 av de kjemiske selskapene i Finland, Danmark, Norge og Sverige.

Faktaboks

Uttale
ˈakta kˈemika skandinˈavika
Etymologi
Også kjent som

ACTA

I hvert av landene hadde det lenge før andre verdenskrig vært utgitt nasjonale kjemitidsskrifter, og disse finnes fremdeles. Men et tidsskrift for vitenskapelige artikler om kjemi skrevet på et verdensspråk manglet. Peter Sollied, som var redaktør for det norske kjemitidsskriftet, tok et initiativ i 1932 for et felles nordisk kjemitidsskrift, men først i mars 1946 ble et slikt tidsskrift etablert på et møte i København.

Tradisjonelt hadde kjemikere i Norden publisert på tysk i tyske kjemitidsskrifter. Etter andre verdenskrig ønsket man å publisere på engelsk, men de engelske tidsskriftene hadde begrenset kapasitet.

Første nummer av ACTA ble publisert i januar 1947 med en sjefredaktør og lokale redaktører fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Økonomien var ofte vanskelig, men ACTA ble etter hvert akseptert over hele verden som et kvalitetstidsskrift. Prisene på vitenskapelige tidsskrifter økte sterkt før årtusenskiftet.

Etablering av internett åpnet også en ny kanal for spredning av vitenskapelige nyheter. ACTA fusjonerte derfor fra 2000 med de kjemiske tidsskriftene som blir utgitt av Royal Society of Chemistry i London.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg