Achton Friis fotografert under ekspedisjonen til Grønnland mellom 1906–08. Circa 1906.

Foto av Achton Friis Wikimedia Commons. CC BY SA 3.0

Achton Friis var en dansk kunstmaler, portrettegner, grafiker og forfatter, særlig kjent for sine flere binds bokverk i tekst og bilder med natur- , kultur- og reisebeskrivelser fra Grønland og Danmark. Han er også kjent for sine mange portrettegninger, blant annet av danske folketyper.

Han var opprinnelig utdannet som håndverksmaler, men tok kunstutdannelse ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1895–99. Han gikk deretter i lære hos grafikeren Carl Locher fra 1900–01.

Fra 1906–08 deltok han, som skribent og billedkunstner, i den såkalte Danmarks-ekspedisjonen. Dette var en ekspedisjon til Grønlands nordøstkyst, ledet av polarforskeren og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen og med 28 deltakere. Målet med ekspedisjonen var å kartlegge og studere noen av Grønlands inntil da helt ukjente områder. Dessverre omkom Mylius-Erichsen og to andre deltakere i løpet av reisen, som dermed fikk et tragisk utfall. Etter hjemkomsten ga Friis ut bøkene Danmark-ekspeditionen til Grønlands nordøstkyst (1909) og Arktiske jagter (1926). Han malte også noen landskapsmalerier fra Grønland, som i dag finnes i Randers Kunstmuseum, i tillegg til flere tegnede portretter av ekspedisjonsdeltakerne.

Bøkene hans inneholdt både billedlige og litterære natur- og reiseskildringer, og ble populær lesning. Han laget også flere verk om Danmark, og for dette arbeidet mottok han fra 1921 offentlig støtte. Han utga De danskes øer, 1–3 (1926–28) og De jyders land, 1–2 (1932–33), begge verkene inneholdt landskapstegninger av kunstneren Johannes Larsen samt Friis sine egne portretttegninger av danske folketyper. I 1936–37 ga han ut Danmarks store øer, 1–2.

Achton Friis var allsidig som kunstner, og han utførte blant annet også design for porselensbedriften Bing & Grøndahl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.