Achton Friis

Faktaboks

Achton Friis
Achton Johannes Friis
Født
5. september 1871, Trustrup, Djursland
Død
17. desember 1939, København
Achton Friis fotografert under ekspedisjonen til Grønnland mellom 1906–08. Circa 1906.

Artikkelstart

Achton Friis var en dansk kunstmaler, portrettegner, grafiker og forfatter, særlig kjent for sine flere binds bokverk i tekst og bilder med natur- , kultur- og reisebeskrivelser fra Grønland og Danmark. Han er også kjent for sine mange portrettegninger, blant annet av danske folketyper.

Bakgrunn

Han var opprinnelig utdannet som håndverksmaler, men tok kunstutdannelse ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1895–99. Han gikk deretter i lære hos grafikeren Carl Locher fra 1900–01.

Reiseskildringer fra Grønland

Portrett av polarforskeren Lauge Koch, en av Danmarks-ekspedisjonens deltagere. Utført av Acthon Friis 1919.

Fra 1906–08 deltok han, som skribent og billedkunstner, i den såkalte Danmarks-ekspedisjonen. Dette var en ekspedisjon til Grønlands nordøstkyst, ledet av polarforskeren og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen og med 28 deltakere. Målet med ekspedisjonen var å kartlegge og studere noen av Grønlands inntil da helt ukjente områder. Dessverre omkom Mylius-Erichsen og to andre deltakere i løpet av reisen, som dermed fikk et tragisk utfall. Etter hjemkomsten ga Friis ut bøkene Danmark-ekspeditionen til Grønlands nordøstkyst (1909) og Arktiske jagter (1926). Han malte også noen landskapsmalerier fra Grønland, som i dag finnes i Randers Kunstmuseum, i tillegg til flere tegnede portretter av ekspedisjonsdeltakerne.

Verk om Danmark

Bøkene hans inneholdt både billedlige og litterære natur- og reiseskildringer, og ble populær lesning. Han laget også flere verk om Danmark, og for dette arbeidet mottok han fra 1921 offentlig støtte. Han utga De danskes øer, 1–3 (1926–28) og De jyders land, 1–2 (1932–33), begge verkene inneholdt landskapstegninger av kunstneren Johannes Larsen samt Friis sine egne portretttegninger av danske folketyper. I 1936–37 ga han ut Danmarks store øer, 1–2.

Achton Friis var allsidig som kunstner, og han utførte blant annet også design for porselensbedriften Bing & Grøndahl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg