Abu Raihan al-Biruni var en persisk matematiker, astronom, astrolog og kulturhistoriker. Han behersket både gresk og indisk astronomi og hadde vid oversikt over ulike kulturer. Hans bok om India, Taḥqīq mā li-l-hind min maqūlah maqbūlah fī al-ʿaql aw mardhūlah ('Verifying All That the Indians Recount, the Reasonable and the Unreasonable'), bygger på erfaringer fra et langvarig opphold og inngående studier av den vitenskapelige sanskritlitteraturen. Han kan kalles verdens første sammenlignende kulturforsker og gav også viktige bidrag til naturvitenskap.

Fem hundre år før Nicolaus Copernicus satte Solen i sentrum av solsystemet i stedet for Jorden, hevdet al-Biruni at den daglige og årlige bevegelsen til planeter og stjerner kunne forklares med at Jorden roterer og går i bane rundt Solen. Han skjønte at, sett fra Jordens poler, ville stjernene stå stille.

al-Biruni la stor vekt på å teste kosmologiske modeller med astronomiske observasjoner. Ved hjelp av triangulering bestemte han Jordens radius nøyaktig, fastla lengde og bredde for flere hundre steder og fant opp kartprojeksjoner. Slik ble han en forløper for vår tids geodesi og kartografi. Han drev også med astrologi, men la for dagen en større skepsis mot horoskoper enn det hans samtidige gjorde.

al-Biruni levde i en tid med mye krig og intriger. Han tjente under mange prinser under skiftende forhold. Likevel klarte han å bli en av de mest originale tenkere som den muslimske verden har fostret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. februar 2015 skrev Martine Brandt Lassen

Denne artikkelen særdeles kort. Det virker utfra det jeg har lest andre steder at han først og fremst var astrolog står det ingenting her om hva han faktisk forsket på. Er det mulig å få oppgradert artiklene om Abu Raihan al-Beiruni og andre muslimske vitenskapsmenn som Mohamed Ibn Musa al- Khwarizmî og Ibn Sina (hvis side bare forteller om filosofi)? Jeg innser at dette omfatter flere fagfelt, men er av den oppfatning at dette er et område som fortjener gode kilder og håper SNL kan bli det.

10. februar 2015 svarte Kaare Aksnes

Hei. Du vil se at jeg har lagt til en god del i den gamle teksten. At al-Biruni også drev ned astrologi, er knapt til forkleinelse av mannen. Også den berømte Kepler som levde 600 år senere bedrev astrologi.

Hilsen
Kaare Aksnes

11. februar 2015 svarte Martine Brandt Lassen

Fantastisk! Absolutt det jeg håpet på.

Skille mellom astrologi og astronomi var vel ikke så tydelig den gangen, så det er interessant hvordan enkelte stilte seg til dette.

Takk igjen!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.