Abraxas

Fra "Dictionnaire Infernal”, av Jacque Collin de Plancy 1863.

Abraxas
Av .

Artikkelstart

Abraxas er navnet på en overnaturlig skikkelse som kunne ha ulike funksjoner og varierende betydning. Hans navn forekommer allerede i hellenistiske greske og egyptiske magiske tekster og betegner da et demonisk vesen.

Faktaboks

Uttale
abrˈaxas
Etymologi

usikker

Også kjent som

Abrasax

Ifølge egyptiske gnostikeres lære er Abraxas betegnelsen på det mystiske høyeste vesen som skulle representere ånd, ord, skjebne, visdom og makt og være overhode for de 365 sfærer eller himler. De syv bokstavene i navnet ble også knyttet til de syv klassiske planetene. Denne læren knyttes særlig til Basilides av Aleksandria (virksom cirka 120–140 evt.)

Navn og fremstilling

Navnets opprinnelse er uklar, og mange forklaringer har vært foreslått opp gjennom tidene. Det kan være et akronym, satt sammen av ulike hebraiske bokstaver, men det kan også være basert på greske og hebraiske bokstavers tallverdi (gematri). Navnet ble ansett for å ha en beskyttende virkning og var et utbredt motiv på gemmer og amuletter.

Abraxas ble fremtilt som en mannsskikkelse med elementer fra ulike kulturer i det østre middelhavsområdet. Oftest vises han med hanehode (hanen representerte styrke) og slangeben (slangen representerte klokhet), en svepe i høyre hånd etter egyptisk forbilde (svepen representerte kongens makt), og i venstre et skjold.

Senere betydning

Innenfor den fremvoksende katolske kirke ble Abraxas ansett for å være en fremmed guddom og en demonisk skikkelse. Abraxas-kulten fortsatte likevel å eksistere gjennom hele middelalderen. Nå er navnet og skikkelsen knyttet til satanistiske og esoteriske miljøer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg