Abraham Darby, britisk metallurg og industrimann. Ved sitt jernverk i Coalbrookdale i Shropshire utviklet han metoder for smelting av jern ved hjelp av koks.

Darby grunnla i 1708 selskapet Bristol Iron Company og bygde et smelteverk i Coalbrookdale, lokalisert nær leier med svovelfattig kull. Her viste han at det lot seg gjøre å framstille støpejern av akseptabel kvalitet i ovner fyrt med koks. Fordi koks motstod vekten av den overliggende malmen bedre enn det tradisjonelle trekullet, kunne ovnene bygges høyere og utvikle en høyere temperatur. Dermed ble jernet mer tyntflytende, og det kunne støpes finere og tynnere emner. Etter hvert lærte man seg å mestre problemene med koksens høyere svovelinnhold, og jernverket i Coalbrookdale utviklet seg til å bli Englands mest avanserte.

Oppfinnelsen av Thomas Newcomens dampmaskin i 1712 skapte et nytt marked for støpejern, og gjennom hele århundret kunne jernverket i Coalbrookdale under ledelse av Darbys sønn Abraham Darby (1711-63) og sønnesønn Abraham Darby III (1750-91) levere stadig større og mer presist tilvirkede sylindre og andre komponenter til dampmaskiner. I 1779 leverte Coalbrookdale Works buene til verdens første støpejernsbro, Ironbridge i Coalbrookdale.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.