Faktaboks

Abraham Darby
Født
1678, Worcestershire, England
Død
8. mars 1717
Levetid - kommentar
fødselsår usikkert
Abraham Darby III
Abraham Darby IIIs bro over Severn
Abraham Darby III
Av .

Abraham Darby, britisk metallurg og industrimann. Ved sitt jernverk i Coalbrookdale i Shropshire i England utviklet han metoder for smelting av jern ved hjelp av koks.

Darby grunnla i 1708 selskapet Bristol Iron Company og bygde et smelteverk i Coalbrookdale, lokalisert nær leier med svovelfattig kull. Her viste han at det lot seg gjøre å framstille støpejern av akseptabel kvalitet i ovner fyrt med koks. Fordi koks motstod vekten av den overliggende malmen bedre enn det tradisjonelle trekullet, kunne ovnene bygges høyere og utvikle en høyere temperatur. Dermed ble jernet mer tyntflytende, og det kunne støpes finere og tynnere emner. Etter hvert lærte man seg å mestre problemene med koksens høyere svovelinnhold, og jernverket i Coalbrookdale utviklet seg til å bli Englands mest avanserte.

Oppfinnelsen av Thomas Newcomens dampmaskin i 1712 skapte et nytt marked for støpejern, og gjennom hele århundret kunne jernverket i Coalbrookdale under ledelse av Darbys sønn Abraham Darby (1711-63) og sønnesønn Abraham Darby III (1750-91) levere stadig større og mer presist tilvirkede sylindre og andre komponenter til dampmaskiner. I 1779 leverte Coalbrookdale Works buene til verdens første støpejernsbro, Ironbridge i Coalbrookdale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg