Abraham Brodersson

Faktaboks

Abraham Brodersson
Død
27. august 1410, Ved Sønderborg
Født ca. 1350

Artikkelstart

Abraham Brodersson var en dansk-svensk ridder av en hallandsk slekt som førte et oksehode i våpenet. I svensk tradisjon er slekten derfor gitt navnet «Tjurhuvud», mens den i dansk genealogi tradisjonelt er kalt «Baad».

Abraham tilhørte en typisk grensearistokratisk krets. Han var gift første gang med en svensk kvinne, Märta (Margareta) Petersdotter Dudde, andre gang med en dansk kvinne, Cecilie (Sidsel) Nielsdatter (Jernskæg). Abraham skaffet seg en stor godssamling både i Danmark og det sørlige Sverige og var en sentral mann for dronning Margrete 1 i kampen for å vinne Sverige. Abraham stod i høy gunst hos henne og oppnådde store forleninger, men var forhatt av andre. Særskilt i Sverige var han beryktet for å være hard og samvittighetsløs.

Abraham ledsaget Erik av Pommern på tokt til Als i 1410. Her ble Abraham imidlertid stilt for retten, beskyldt for i fredsbrudd ved å ha forgrepet seg på en kvinne, og henrettet ved Sønderborg. Hans store godssamling ble inndratt under kronen.

Dommen var mer sannsynlig et påskudd for kong Erik til å kvitte seg med en brysom stormann. Senere er Abraham Brodersson i sagn gjort til dronning Margretes elsker, noe det imidlertid ikke finnes kildebelegg for.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg