Abondance, halvfast ost med naturlig skorpe fra Abondance-dalen i Haut Savoie-regionen i det østlige Frankrike. Abondance ystes av hel, rå kumelk og formes til hjul på seks til tolv kilo, med en karakteristisk konkav side.

Osten modnes fra minimum 100 dager og opp til ni måneder. Den har en hard, gyldenbrun skorpe, mens selve osten har blekgul farge og kompakt konsistens, selv om noen små hull kan forekomme. Smaken er kompleks, fruktig og med hint av nøtter. 

Kun melk fra kvegrasene Tarentaise, også kjent som Tarine, Montbèliarde og Abondance kan benyttes. Sommerfôret er gress, vinterfôret er høy.

Abondance ystes på 65 gårdsysterier i området, samt på små kooperativer (fruitières). I alt er det ca. 200 gårdsbruk som leverer melk, inklusiv dem som yster selv. Gårdsostene har en grønn etikett, mens kooperativostene har rød. Årlig produksjonsvolum er på 2 400 tonn. 

Osten har en lang historie og ble blant annet servert under pavevalget i Avignon i 1381.

Abondance har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1990 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.