Faktaboks

Aberdeen
Etymologi
av keltisk aber, ‘elveos’ og elvenavnet Dee, opprinnelig Don
Uttale
æbədˈi:n
Aberdeen

Aberdeens havn har lenge vært viktig for Storbritannias fiske. I dag er den også preget av byens rolle innen petroleumsvirksomheten på britisk sokkel. I forgrunnen en av Skottlands utallige golfbaner. Golf regnes som Skottlands nasjonalsport og har vært spilt i flere hundre år. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Aberdeen er en by og en kommune i Storbritannia, på den skotske nordøstkysten, mellom elvene Dee og Don. Aberdeen har 236 914 innbyggere i 2017 og er regionsenter i Grampian.

Aberdeen er senter for petroleumsvirksomheten i den britiske delen av Nordsjøen med forsyningsbaser, konsulentvirksomhet med mer. Store deler av industrien og havnevirksomheten er knyttet til aktivitetene i Nordsjøen.

Byen har også en stor fiskehavn og er det viktigste handelssenteret i den nordøstlige delen av landet. Det er også næringsmiddel-, tekstil-, papir- og kjemisk industri. Området er velkjent storfeavl, særlig med aberdeen angus.

Fra Aberdeen går det bilferje til LerwickShetland og KirkwallOrknøyene. Det er også daglige flyruter til blant annet Shetlandsøyene og Stavanger.

Aberdeen omtales ofte som The Granite City, «granittbyen», fordi en stor del av byen er oppført i granitt. Den er også kjent som «rosenes by» på grunn av alle parkene og hagene der det vokser hundretusener av roser. Aberdeen fikk byprivilegier i 1179. Det er universitet der, grunnlagt i 1495. Andre sentrale institusjoner er kunst- og industrimuseer, og St. Machar's Cathedral (1366–1530). Aberdeen er sete for anglikansk og romersk-katolsk biskop.

Aberdeen er vennskapsby med Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg