Abelonesaken

Artikkelstart

Abelonesaken er en kjent rufferi- og drapssak fra Oslo i 1893. Den er oppkalt etter den dreptes kone Abelone Konstanse Christensen.

Faktaboks

Uttale
abelˈonesaken

Drapet fant sted 1. mai 1893 i Lauritz Christensens losjihus i Vaterland. Dette lå på hjørnet av Karl XIIs gate og Sukkerhusgaten, hvor Oslo Spektrum ligger i dag. Det oppstod en krangel mellom innehaveren og en losjerende gardbruker fra Ringsaker som endte med at kroverten ble skutt og drept. Under rettssaken ble det avdekket kriminell virksomhet av et visst omfang med utgangspunkt i etablissementet, blant annet rufferi (hallikvirksomhet), særlig organisert av krovertens kone Abelone. Drapet ble funnet å ha skjedd i nødverge, og drapsmannen ble frikjent. Abelone ble dømt til 15 dagers fengsel.

Fredrik Stang Lund vant publikums popularitet som forsvarsadvokat i saken, som avslørte uheldige trekk ved hovedstadens natteliv og innledet en årelang serie av opptøyer. Abelone, senere også kalt Jordbærdronningen, ble en sagnfigur i folkefantasien, omsunget i gate- og revyviser og heltinne i en fantastisk roman av Jon Flatabø, Dronningen i Vaterland eller Abelones 100 eventyr (1895).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg