Abel (konge av Danmark)

Faktaboks

Abel
Født
1218
Død
1252
omtrentlig fødselsår
Kong Abel avbildet på et veggtapet på Kronborg slott.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Abelt var dansk konge fra 1250 til 1252. Han var nest eldste sønn av Valdemar Sejr og Berengaria.

Mistenkt for drap på broren

Abel ble i 1232 innsatt som hertug av Sønderjylland. I 1237 ektet han mot farens vilje grevinne Mechtilde, datter av grev Adolf 4 av Holstein. Senere førte dette ekteskapet til en strid med Abels eldste bror, Erik Plogpenning, som ved farens død i 1241 besteg Danmarks trone. Erik ønsket å gjøre Danmarks gamle krav om Holstein gjeldene. Men Abel, som var formynder for grevinne Mechtildes yngre brødre, nektet å alliere seg med broren. I 1250 lot Abel broren Erik myrde. Abel avla ed på at han ikke hadde gitt ordre om mordet på sin bror, og ble valgt til konge av Danmark etter brorens død.

Kort regjeringstid

Abel var en energisk politiker, men han fikk ikke lede landet lenge. Kort tid etter han besteg kronen med sin dronning gikk han til angrep mot strandfriserne som nektet å betale en påbudt skatt. Abel led nederlag og ble drept under flukten 29. juni 1252. Han ble begravet i Slesvig domkirke.

Abels bror, Christoffer ble valgt til konge av Danmark fremfor hans eldste sønn, som isteden ble hertug av Sønderjylland. Abels etterkommere regjerte inntil 1375 som hertuger i Sønderjylland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg