Abdulrazak Gurnah

Faktaboks

Abdulrazak Gurnah
Uttale
gˈurnah
Født
1948, Zanzibar
Død
SNL har ikke funnet sikre kilder med nøyaktig dato og sted for fødsel

Artikkelstart

Abdulrazak Gurnah er en tanzaniansk forfatter og litteraturkritiker fra Zanzibar, som blant annet har undervist i litteratur ved University of Kent i Storbritannia. Han debuterte med romanen Memory of Departure i 1987, og fulgte opp med Pilgrim's Way i 1988 og Dottie i 1990.

Gjennombruddet kom med romanen Paradise fra 1994 (Paradis, 1996), som ble innstilt til Bookerprisen. Det er en historisk oppvekstroman som henter sin handling fra begynnelsen av 1900-tallet og behandler den gamle swahili-kulturen, møtet med tysk og britisk kolonialisme, handelsveier og karavaner, og hvordan en gutt modnes til en ung mann.

I 1996 kom romanen Admiring Silence (Taushetens øy, 1999), som handler om en mann fra Zanzibar som vender tilbake til sin barndomsøy etter å ha framstilt den i et romantisk lys for sin engelske kone. Der oppdager de at virkeligheten er helt annerledes enn han husket.

By the Sea fra 2001 (Ved sjøen, 2002) handler om en asylsøker i England. Romanen Desertion kom i 2005. I tillegg til dette har Gurnah blant annet redigert antologier over afrikansk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg