Abdullah Qardash

Abdullah Qardash er en irakisk leder av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Qardash ble utpekt som etterfølgeren til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i august 2019, og tok mest sannsynlig over lederskapet da Baghdadi ble drept i en amerikansk militær operasjon, 26. oktober 2019.

Lite er kjent om bakgrunnen til Qardash. Han skal være født i Tal Afar, en sunni-dominert by i det nordvestlige Irak. Han har studert islamsk lovpraksis i Mosul, og skal ha tjenestegjort i den irakiske hæren mens Saddam Hussein fortsatt var statssjef i Irak. Han regnes også blant grunnleggerne av IS, og har tilhørt den indre kretsen rundt Baghdadi, som han ble kjent med under samtidig fengsling av de amerikanske styrkene i Bucca-leiren ved Basra, Irak, 2003–2004.

Før han sluttet seg til IS tilhørte Qardash al-Qaida i Irak, og tjenestegjorde blant annet som religiøs kommissær og sharia-dommer. I IS har han vært kjent under kallenavnet «professoren» så vel som «ødeleggeren» – det siste for sin angivelige brutalitet.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg