Abdullah 2, konge av Jordan; eldste sønn av kong Hussein og dronning Munia; etterfulgte sin far ved dennes død, 7. februar 1999.

Abdullah har høyere utdanning fra Jordan, Storbritannia og USA: Islamic Educational College, Amman; St Edmund's Schhol, Surrey; og Eaglebrook School og Deefrield Academy, Massachusetts. Militær utdannelse fra Royal Military Academy Sandhurst i Storbritannia (1980), og offiser i den britisk hær. Deretter fortsatte han sin utdanning ved Pembroke College ved Oxford-universitetet, med studier i Midtøsten-spørsmål, samt ved Georgetown-universitetet i USA. Vendte tilbake til Jordan i 1985, og gikk inn i landets væpnede styrker, for senere å ta videre militær utdanning både i Jordan og Storbritannia. Den senere kongen tjenestegjort som sjef for Jordans spesialstyrker fra 1993 til 1999; utnevnt til generalmajor 1998. Abdullah er kvalifisert til å fly Cobra angrepshelikopter.

Abdullah fikk tittel av kronprins allerede som ettåring, men mistet verdigheten to år senere, da onkelen Hassan bin Talal ble utnevnt til nærmeste tronfølger. I januar 1999 ble han på ny ble utnevnt til kronprins, for så å ta over tronen i februar. Han iverksatte et program for modernisering av det jordanske samfunn, med vekt på økonomisk utvikling og politisk demokratisering, men har beholdt mye makt ved hoffet, og har selv flere ganger grepet inn i det politiske liv, ikke minst ved å avsette statsministre og regjeringer, og skrive ut nyvalg.

Kong Abdullah er etter tradisjonen direkte nedstammet fra profeten Muhammed, som 41. generasjon. Han er oppkalt etter sin bestefar, landets (Transjordans) første konge, Abdullah 1. Gift 1993 med den palestinskfødte Rania al-Yasin (f. 1970); fire barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.