Abderrahmane Amalou

Faktaboks

Abderrahmane Amalou
Uttale

amalo'

Artikkelstart

Abderrahmane Amalou, algerisk forfatter og komponist, født 1954. Hovedspråket hans er fransk, men han har oversatt mange av diktene sine til arabisk, samt til berbisk og andre nordafrikanske språk. Diktene er også blitt oversatt til flere europeiske språk som engelsk, tysk og spansk. Prosabøkene hans finnes hovedsakelig på fransk og arabisk. Som komponist har han blant annet satt musikk til egne tekster og til tekster av diktere som skriver på berbisk.

Litteratur for blinde

De siste ti årene har Amalous store prosjekt vært å gjøre diktningen sin tilgjengelig på blindeskrift (det vil si på punktskrift eller braille). Selv er han seende, men han vil hjelpe dem som ikke kan se til å danne seg forestillinger om skjønnheten i Algeries natur og bli kjent med landets viktige kulturskatter. De fleste av Amalous bøker finnes derfor også i punktskriftversjoner på arabisk.

Amalous mest kjente bok er diktsamlingen Les mots, les maux (2009, «Ordene, smertene»). Dette er den av bøkene hans som finnes i flest oversettelser. Han er muslim og har blant annet gitt ut en biografi om profeten Muhammed beregnet på blinde og svaksynte. I tillegg har han skrevet bøker om Algerie og biografier av algeriske diktere og komponister. Han har også laget en bok om Louis Braille og andre skikkelser som har bidratt til å utvikle blindeskriften.

En allsidig kulturarbeider

Amalou har satt musikk til en rekke programmer i algerisk fjernsyn, særlig filmserier og programmer for barn. Han har også hatt viktige arbeidsoppgaver innenfor algerisk film. Amalou har mottatt flere utmerkelser for sitt forfatterskap generelt og særlig for sitt arbeid for blindes og svaksyntes kultur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg