Faktaboks

Abdelsalam Jalloud
Født
15. desember 1944, Mizda, Libya

Abdelsalam Jalloud er en libysk offiser og politiker, og tilhørte gruppen av unge offiserer som i 1969 grep makten i Libya, og som senere (1972) ble landets statsminister.

Jalloud studerte ved det libyske militærakademi sammen med Muammar al-Gaddafi, som i 1969 ledet kuppet som avskaffet monarkiet og avsatte kong Idris. Jalloud tilhørte kjernen av de unge offiserer som dannet det nye libyske regimet, og var i mange år Gaddafis mest betrodde medarbeider, og regnet som landets nummer to.

Han ble først gitt ansvar med landets viktige oljesektor, og bidro til å reforhandle avtaler med utenlandske oljeselskaper – og øke Libyas inntekter. Fra 1970 til 1972 var han Libyas finansminister; i perioden 1972–1977 landets statsminister. Jalloud røk uklar med Gaddafi i 1993 etter å ha kritisert dennes autoritære ledelse, og sluttet seg i 2011 til opprøret som førte til krigen i Libya – og som innebar slutten på det regimet han selv hadde vært med på å etablere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg