Abdelilah Benkirane

Faktaboks

Abdelilah Benkirane

Abdel-Ilah Benkiran

Født
2. april 1954, Rabat
Abdelilah Benkirane
Av /NTB.

Artikkelstart

Abdelilah Benkirane er en marokkansk akademiker og politiker; Marokkos statsminister fra 2011 til 2017.

Benkirane ble utpekt til statsminister da hans parti, Parti de la justice et du développement (PJD), fikk flertall i parlamentet, og kong Mohammed 6 utpekte ham som regjeringssjef. Som følge av PJDs valgseier i 2016 ble Benkirane på ny utpekt til statsminister. I mars 2017 ble han fjernet fra stillingen av kongen.

Benkirane er utdannet fysiker fra l'Université Mohammed V–Agdal i 1979, og underviste deretter ved en teknisk høyskole i Rabat. Han står også bak en privat læreanstalt i Salé, byen han representerer i parlamentet.

Benkirane har en lang politisk karriere, og var aktiv på venstresiden i marokkansk politikk på 1970-tallet. Deretter har han beveget seg mot sentrum, og har vært involvert i flere partier og i utviklingen av PJD, som regnes som et moderat islamistisk parti. I 1981 grunnla han partiet Al Jamaa al Islamiya, som i 1992 ble til Réforme et Renouveau, for så å slutte seg til Mouvement populaire démocratique et constitutionnel (MPDC),som i 1998 ble til PJD. Benkirane ble valgt til generalsekretær for PJD i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg