Abdelilah Benkirane, marokkansk akademiker og politiker; Marokkos statsminister fra 2011 etter at hans parti, Parti de la justice et du développement (PJD), fikk flertall i parlamentet, og kong Mohammed 6 utpekte ham som regjeringssjef. Som følge av PJDs valgseier i 2016, ble Benkirane på ny utpekt til statsminister.

Benkirane er utdannet fysiker fra l'Université Mohammed V–Agdal i 1979, og underviste deretter ved en teknisk høyskole i Rabat. Han står også bak en privat læreanstalt i Salé, byen han representerer i parlamentet.

Benkirane har en lang politisk karriere, og var aktiv på venstresiden i marokkansk politikk på 1970-tallet. Deretter har han beveget seg mot sentrum, og har vært involvert i flere partier og i utviklingen av PJD, som regnes som et moderat islamistisk parti. I 1981 grunnla han partiet Al Jamaa al Islamiya, som i 1992 ble til Réforme et Renouveau, for så å slutte seg til Mouvement populaire démocratique et constitutionnel (MPDC), som i 1998 ble til PJD. Benkirane ble valgt til generalsekretær for PJD i 2008. Selv regnes han som demokrat og islamist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.