Abdelilah Benkirane, marokkansk akademiker og politiker; Marokkos statsminister fra 2011 etter at hans parti, Parti de la justice et du développement (PJD), fikk flertall i parlamentet, og kong Mohammed 6 utpekte ham som regjeringssjef. Som følge av PJDs valgseier i 2016, ble Benkirane på ny utpekt til statsminister.

Benkirane er utdannet fysiker fra l'Université Mohammed V–Agdal i 1979, og underviste deretter ved en teknisk høyskole i Rabat. Han står også bak en privat læreanstalt i Salé, byen han representerer i parlamentet.

Benkirane har en lang politisk karriere, og var aktiv på venstresiden i marokkansk politikk på 1970-tallet. Deretter har han beveget seg mot sentrum, og har vært involvert i flere partier og i utviklingen av PJD, som regnes som et moderat islamistisk parti. I 1981 grunnla han partiet Al Jamaa al Islamiya, som i 1992 ble til Réforme et Renouveau, for så å slutte seg til Mouvement populaire démocratique et constitutionnel (MPDC), som i 1998 ble til PJD. Benkirane ble valgt til generalsekretær for PJD i 2008. Selv regnes han som demokrat og islamist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.