Abdelhamid Benhadouga

Faktaboks

Abdelhamid Benhadouga

ʿAbd al-Ḥamīd Bin-Hadūga, Ibn Haddūqa, Bin-Hadūqa

Uttale

Abdelham'id Benhad'uga

Født
9. januar 1925, Manṣūra / Kabylia
Død
21. oktober 1996, Alger

Artikkelstart

Abdelhamid Benhadouga var en algerisk forfatter. Han regnes som grunnleggeren av Algeries arabiskspråklige prosalitteratur og, ved siden av al-Tâhir Wattâr, en av de viktigste moderne algeriske forfattere.

Benhadouga var sønnen til en arabisk far og en berbisk mor. I hjemlandet sitt gikk han på franske og arabiske skoler, deretter studerte han i Marseille og Tunis (ved det berømte Zaytūna/Zitouna Universitet). I Tunisia begynte han å engasjere seg for den algeriske frigjøringsbevegelsen (Front de libération nationale, FLN). Som militant nasjonalist ble han fengslet flere ganger og levde under falsk identitet, før han i 1955 valgte å dra til eksil. Fra 1957 jobbet han i kringkastingen, blant annet som regissør i Paris og Tunis (der han i 1958 ble medlem i FLN og kollaborerte med den opposisjonelle radiosenderen, La voix de l’Algérie). Etter Algerie hadde oppnådd selvstendighet i 1962, fortsatte han ved Algeries kringskasting og TV (fra 1970 til 1978 som direktør). Fra midten av 1950-tallet skrev han flere enn 200 hørespill og andre korte dramatiske stykker for BBC Arabic Service, Tunisias Kringkasting og TéléDiffusion d’Algérie. Tidlig på 1990-tallet ble han president for Algeries nasjonale kulturråd, men foretrakk like etter å gå av, for så å vie resten av livet til skriving.

Forfatterskap

Benhadouga begynte å skrive tidlig på 1950-tallet — fra begynnelsen av på arabisk. Den mest kjente av romanene hans, og den som arabiske litteraturhistorikere gjerne anser for den første ekte algeriske roman skrevet på arabisk, er Vinden fra sør (Rīḥ al-janūb, 1971). Romanen, som senere også ble filmatisert, tematiserer forholdene på landet som i 1971 førte til den store agrarrevolusjonen. I likhet med Vinden fra sør har også hans andre romaner, fortellinger og hørespill et realistisk-dokumentarisk preg og behandler problemer og konflikter som oppstod i Algerie etter selvstendigheten, noen ganger fra et optimistisk-sosialistisk perspektiv, men ofte også full av skeptisk pessimisme.

Utgivelser

Et utvalg

  • al-Jazāʾir bayn al-ams wa’l-yawm (Algerie mellom i går og i dag), artikler, 1958/59
  • Ẓilāl jazāʾiriyya (Algeriske skygger), fortellinger, Beirut 1960/61.
  • al‑Ashiʿʿa al‑sabʿa (De syv stråler), fortellinger, Tunis 1962.
  • al-Arwāḥ al-shāghira (De tomme sjølene), dikt, Alger 1967
  • Rīḥ al-janūb (Vinden fra sør), roman, Alger 1971.
  • Nihāyat al-ams (Gårsdagens slutt), roman, Alger 1975.
  • Bān al-ṣubḥ (Morgenen gryr), roman, Alger 1980.
  • Ghadan yawm jadīd (I morgen er en ny dag), roman, Alger 1992.
  • Dhikrayāt wa-jirāḥ (Erindringer og sårer), Alger 1997 [posthum]

En stor del av Benhadougas verk er oversatt til fransk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg