Abdelaziz Bouteflika

Faktaboks

Abdelaziz Bouteflika
Født
2. mars 1937

Abdelaziz Bouteflika ble president i Algerie i 1999, men har spilt en sentral rolle i landets politikk siden 1960-tallet.

Av /AP.

Artikkelstart

Abdelaziz Bouteflika er en algerisk politiker og offiser som var Algeries president fra 1999 til 2019. Bouteflika er veteran fra frigjøringskrigen mot Frankrike, og har en lang politisk så vel som militær karriere. Etter nesten 20 år ved makten og flere måneder med folkelige protester, trakk han seg som president i april 2019.

Politisk karriere

I mars 2019 var det omfattende demonstrasjoner i Algerie med krav om at en syk og svekket Bouteflika ikke skulle stille til gjenvalg, men trekke seg som president.
Av /AP.

Bouteflika sluttet seg som ung, i 1956, til den nasjonale frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN), som to år tidligere hadde startet den væpnede motstandskampen, og fikk selv militær opplæring i Marokko. Han ble etter hvert knyttet til den militære lederen – og senere president – Houari Boumedienne.

Under de indre stridighetene i FLN rundt selvstendigheten i 1962 stilte seg bak Ahmed Ben Bella, som ble Algeries første valgte president. Bouteflika ble da folkevalgt fra Tlemcen i nasjonalforsamlingen, og ble utnevnt til statsråd for sport, ungdom og turisme i 1963; året etter til utenriksminister. I 1965 var han aktiv i militærkuppet som avsatte Ben Bella, og fortsatte som utenriksminister til 1979. Deretter ble han rådgiver for president Chadli Benjedid, etter å ha vært en mulig etterfølger av president Boumedienne.

I 1981 gikk Bouteflika i selvvalgt eksil som følge av en dom for økonomiske misligheter som utenriksminister, som han senere fikk amnesti for. Han vendte tilbake til Algerie i 1987 og gikk på ny inn i FLN. Da han i 1999 ble valgt til president var det som uavhengig kandidat, støttet av de militære. De øvrige kandidatene trakk seg fra valget. Bouteflika ble gjenvalgt i 2004 etter langt på vei å ha bragt borgerkrigen i landet til en slutt. Til tross for sviktende helse ble han på ny gjenvalgt i 2009, etter at grunnloven var endret for å muliggjøre en tredje periode. Han ble gjenvalgt igjen i 2014, og kunnegjorde at han ville stille til en femte periode i 2019, men etter omfattende folkelige protester gikk han tilbake på dette. Han var da ved sterkt svekket helse, og opptrådte sjelden offentlig.

Utenrikspolitikk

Abdelaziz Bouteflika førte, etter perioden med store interne utfordringer og borgerkrig, en mer utadvendt politikk. Han engasjerte seg selv og Algerie i å løse regionale konflikter, blant annet mellom Eritrea og Etiopia, samt i konfliktene ved de store sjøene i Sentral-Afrika. Han ledet Den afrikanske union i 2000 og Den arabiske liga i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg