Abdelaziz Bouteflika, algerisk politiker og offiser; Algeries president fra 1999. Bouteflika er veteran fra frigjøringskrigen mot Frankrike, og har en lang politisk så vel som militær karriere.

Bouteflika sluttet seg som ung, i 1956, til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN), som to år tidligere hadde startet den væpnede motstandskampen, og fikk militær opplæring i Marokko. Han ble etter hvert knyttet til den militære lederen – og senere president – Houari Boumedienne. Under de indre stridighetene i FLN rundt selvstendigheten i 1962, sluttet han seg til Boumedienne, og stilte seg dermed bak Ahmed Ben Bella som ble Algeries første valgte president. Han ble da representant fra Tlemcen i den algeriske nasjonalforsamlingen, og ble utnevnt til statsråd for sport, ungdom og turisme i 1963; året etter til utenriksminister. I 1965 var han aktiv i militærkuppet som avsatte Ben Bella, og fortsatte som utenriksminister til 1979. Deretter ble han rådgiver for president Chadli Benjedid, etter å ha vært en mulig etterfølger av Boumedienne.

I 1981 gikk Bouteflika i selvvalgt eksil som følge av en dom for økonomiske misligheter som utenriksminister, som han senere fikk amnesti for. Han vendte tilbake til Algerie i 1987 og gikk på ny inn i FLN, men ble i 1999 valgt til president som uavhengig kandidat, støttet av de militære. De øvrige kandidatene trakk seg fra valget. Bouteflika ble gjenvalgt i 2004 etter langt på vei å ha bragt borgerkrigen i landet til en slutt. Til tross for sviktende helse ble han på ny gjenvalgt i 2009, etter at grunnloven var endret for å muliggjøre en tredje periode. Gjenvalgt igjen i 2014 med lav valgdeltakelse, og etter at flere motkandidater trakk seg da de mente at utfallet var gitt på forhånd.

Abdelaziz Bouteflika har, etter perioden med store interne utfordringer og borgerkrig, ført en mer utadvendt politikk. Han har engasjert seg selv og Algerie i å løse regionale konflikter, blant annet mellom Eritrea og Etiopia, samt i konfliktene ved de store sjøene i Sentral-Afrika, og han ledet Afrikanske union (AU) i 2000, Arabiske liga (AL) i 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.